D66 door het stof

Gevoelige campagne-informatie D66 gewoon in te zien: 'Klunzig en erg onhandig'

12 maart 2021 14:27 Aangepast: 12 maart 2021 15:30
Ook de agenda van Sigrid Kaag lekte uit Beeld © ANP

Via een paar simpele zoektermen in Google is de campagneplanning van D66 Amsterdam voor iedereen in te zien. Het is extra pijnlijk, omdat D66 privacy en digitalisering juist hoog in het vaandel heeft staan. "Dit is balen, fout en ontzettend klunzig", laat de partij weten. Inmiddels zijn alle documenten off line gehaald.

Via een paar zoektermen kon iedereen die het wilde in het Google Drive document komen waarin de campagneplanning voor D66 Amsterdam staat. Informatie die alleen bedoeld is voor D66'ers. Dat ontdekte RTL Nieuws na een tip van  podcastshow The GYGS van Gijrath en de Vlieger. 

Dat bevestigen ook de grote letters boven het bestand: 'Deze info is enkel bedoeld voor leden van het campagneteam. Graag vertrouwelijk behandelen.' 

Agenda van Jetten en Kaag

In de planning staan ook namen en telefoonnummers van vrijwilligers. Verder staan de mediaoptredens van landelijke D66-politici als Rob Jetten en Sigrid Kaag genoemd. 

"Balen dit. Het is fout, onhandig en slordig", zegt Jeantine van der Feest van het campagneteam in een reactie. De D66'er laat weten dat dit inderdaad vertrouwelijke informatie is, bedoeld voor de campagnecoördinatoren die actief zijn in de hoofdstad. "Stom dat dit niet goed beschermd is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

MeToo-onderzoek invloedrijke D66'er: geen sprake van seksuele intimidatie

Klunzig en onhandig

Bij het Excel -document zit ook een document over de Amsterdamse campagneactiviteiten, per stadsdeel. Zo staat er beschreven wanneer in welke wijken geflyerd gaat worden en op welke plaatsen posters  worden geplakt. Ook staat er wat er verwacht wordt van de vrijwilligers: in de Amsterdamse wijk de Bijmer moeten 400 flyers per uur uitgedeeld worden. En vrijwilligers krijgen een training 'relationeel  campaignen.'

RTL Nieuws benaderde D66 en vroeg naar het lek. Daarna heeft de partij alles off line gehaald. Van der Feest: "D66 heeft privacy nog altijd hoog in het vaandel staan. We gaan op zoek naar een nieuw programma dat wel goed beschermd is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore