Korte nachtjes

Van debat naar interview naar talkshow: hoe blijven lijsttrekkers wakker?

11 maart 2021 21:54 Aangepast: 11 maart 2021 22:21
Een gapende Hoekstra en Rutte. Beeld © ANP

Oververmoeid was DENK-leider Farid Azarkan vorige week, zodat hij zich niet kritisch kon laten interviewen door actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hoewel boze tongen beweerden dat het een smoesje was van Azarkan, valt wel op hoe razend druk politici zijn rond de verkiezingen. Ze rennen van optreden naar optreden en moeten scherp blijven. Hoe houden ze het – anders dan Azarkan – wél vol?

Iedereen die het maar horen wilde, mocht het weten van DENK-leider Azarkan: door het campagnevoeren was hij zo moe geweest, dat hij liefst vijftien uur achter elkaar had geslapen. Daarna ging het wel weer.

Direct in slaap

Voor meer lijsttrekkers zijn de afgelopen weken een slopende tijd geweest. Of zoals D66-leider Sigrid Kaag antwoordde, toen haar werd gevraagd of ze aan het eind van een dag nog wist wat ze allemaal had gedaan: "Niet per se. Ik lig ’s avonds zo laat in bed dat het er niet toe doet, ik val direct in slaap."

De lijsttrekkers gaan op één dag van een interview en een livestream naar een overleg in de Kamer, en dan nog even naar een tv-debat. De kiezer moet zoveel mogelijk het gezicht zien van een politicus én zijn of haar verhaal horen, is het idee. Dat moet kiezers ertoe bewegen om op ze te stemmen op 15, 16 en 17 maart.

Oververmoeid raken of zelfs ziek worden is een ramp en moet koste wat kost worden voorkomen. Elke politiek leider blijkt daar zijn of haar eigen manier voor te hebben.

Push-ups en sit-ups

Zo probeert CDA-leider Wopke Hoekstra deze dagen fit te blijven door toch zoveel mogelijk te sporten. "Het schiet er nu natuurlijk een beetje bij in, maar ik probeer zo veel mogelijk te sporten. Ik probeer minstens een keer per week hard te lopen. Dit weekend is me dat gelukt, drie kwartier. En ik doe regelmatig nog wat oefeningen, push-ups en sit-ups."

Of Hoekstra in deze hectische weken wel de acht uur slaap per nacht haalt? "Nee, niet bij benadering", lacht hij. "Maar dat haal ik gewoonlijk ook nooit. Dat heb ik ook niet nodig."

"En ik let erg op wat ik eet. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten. Ik weeg ook nog steeds hetzelfde als in mijn studententijd, 94 kilo. Ik ben trouwens wel minder gaan eten dan vroeger. Toen kon ik heel erg veel wegzetten."

Wopke Hoekstra en hond Jet Wopke Hoekstra en hond Jet

De woensdag van Rutte

  • Mark Rutte is woensdagochtend vroeg aanwezig in de Q Music-radioshow van Marieke Elsinga en Mattie Valk.
  • Hij vergadert vanaf 13.00 uur als premier de hele middag met de Tweede Kamer over de coronamaatregelen.
  • ’s Avonds gaat hij vanaf 22.00 uur als VVD-leider in talkshow Jinek in debat met D66-leider Sigrid Kaag. Dat duurt tot 23.30 uur.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft helemaal geen last van vermoeidheid, zegt zijn woordvoerder Robin de Keijzer. "Thierry krijgt, in tegenstelling tot de kartelpolitici, heel veel energie van campagnevoeren."

Vrachtwagen als podium

Vanwege de coronapandemie worden door politieke partijen geen partijbijeenkomsten georganiseerd. Alleen FvD doet dat wel. De partij die zich verzet tegen de coronamaatregelen, houdt door het hele land campagnebijeenkomsten met een vrachtwagen met een uitklapbaar podium. Baudet spreekt meestal op winderige parkeerplaatsen zijn kiezers toe.

De Keijzer ontkent dat Baudet een speciaal regime aanhoudt om het vol te houden. "Elke nieuwe manifestatie zorgt voor zo veel nieuwe energie. Omdat de andere partijen geen interactie hebben met hun kiezers, voelen zij zich niet opgeladen", zegt De Keijzer. "Wij houden het vol omdat ons verhaal iets 'eigens' is. Onze kiezers voelen dat het echt is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles voor de aandacht: politici smijten met geld om online gezien te worden

Volgens De Keijzer komt dat omdat Baudet geen 'door communicatiemedewerkers, voorgekookte boodschap hoeft te verkondigen'. "Thierry bereidt ook nooit iets voor. Hij spreekt tijdens onze campagnebijeenkomsten vanuit zijn passie. Elke dag hebben we ook een ander verhaal. Dat verandert continu."

Rust inplannen

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft het druk. De partij zorgt er bewust voor dat Segers niet alleen maar van hot naar her aan het vliegen is. "We plannen ook tijdsblokken in zijn agenda, waarin hij zich kan voorbereiden op debatten en kan nadenken. Dat lukt de ene keer beter dan de andere", zegt campagneleider Nico Drost.

"Afgelopen maandag had hij zeven interviews. Dan zit de hele dag propvol. De dag daarna beginnen we niet voor dag en dauw en zorgen we dat niet de hele dag vol afspraken zit."

Bijvoorbeeld afgelopen woensdag, ChristenUnie-voorman Segers begon de campagnedag om 07.00 uur in de tv-studio van Goedemorgen Nederland van WNL. Die middag was het urenlange Tweede Kamerdebat over de corona-aanpak van het kabinet en ’s avonds debatteerde hij met Lilian Marijnissen in het Pauw-debat op NPO 1.

Hoogleraar neuropsychologie: 'Sporten en slapen tegen stress'

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt dat deze voor politici zeer drukke tijden zorgen voor verstoring van het slaap-waak-ritme. "Niet sporten en niet bewegen zorgt ook voor slecht slapen."

Wat de lijsttrekkers het beste kunnen doen is nadenken over wat ze aan sport hebben gedaan. "Zorg vooral voor een goed dag- en nachtritme. En ze moeten zichzelf afvragen: wat heb ik gedaan aan sport, als tegenkracht voor de spanning die ontstaat door de stress van tv-optredens en debatten."

Scherder valt op dat iedereen tijdens drukte bijna hetzelfde schrapt. "Wat mensen gemeen hebben die het plotseling heel erg druk krijgen, is dat het eerste wat eruit gaat het sporten of bewegen is. Dat is een verkeerde beslissing. Je bent veel scherper als je in fysieke topconditie bent. Maar ook als je een uur hebt gewandeld of gefietst. Je kan veel beter filteren en bedenken wat je zegt en doet. Dat verzin ik allemaal niet hoor. Dat zeggen talloze studies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkiezingsquiz: welke partij wil 140 km/u en van wie mag je porno kijken vanaf 18?

Uiteindelijk win je de verkiezingen in bed, varieert ChristenUnie-campagneleider Drost op een uitspraak van wielrenner Joop Zoetemelk. "Je moet met een fris uitgeslapen hoofd ten tonele verschijnen. En in de planning moet een goede balans zitten. Je moet veel doen, maar niet te veel doen."

Drost merkt ook dat veel media buiten de agenda om nog vaak iets last-minute willen regelen, een tv-optreden, debat of interview. "Maar die drempel ligt voor dingen op het laatste moment wel heel erg hoog."

Genoeg slapen als uitdaging

SP-leider Lilian Marijnissen sport zo veel als mogelijk is tijdens de drukke weken. Veel is dat overigens niet. Buiten coronatijden is ze een paar keer per week in de sportschool te vinden.

Nu beperkt het zich tot hardlopen. Daarnaast eet ze gezond. Genoeg slapen noemt ze 'een grote uitdaging'. "Dat lukt de ene nacht beter dan de andere."

RTL Nieuws Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen

Op 15, 16 en 17 maart mag Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Een bijzondere stembusgang vanwege de corona-pandemie. Wat doen politici dit jaar om kiezers te overtuigen om op hen te stemmen? Lees hier alles over de strijd om de kiezer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore