Ga naar de inhoud
Nieuwe afspraken

Mannen die seks hebben met één andere man mogen straks bloeddonor worden

Beeld © GettyImages

Mannen die seks hebben met mannen én een vaste partner hebben van hetzelfde geslacht, mogen vanaf 1 september bloed doneren. Daarmee wordt een volgende stap gezet in een al jaren voortslepende discussie.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid afgesproken met bloedbank Sanquin, het COC en de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten.

Geen extra risico

De discussie of mannen die seks hebben met mannen bloed mogen doneren, speelt al jaren. Sinds een aantal jaar mogen zij wel bloed doneren, maar pas als ze vier maanden lang geen seksueel contact hebben gehad. 

Sanquin heeft na uitvoerig onderzoek geconcludeerd dat het risico op overdraagbare infecties bij bloeddonatie van deze groep mannen minimaal is. Deze aanpassing in het selectiebeleid van bloeddonoren levert dus geen enkel probleem op, verwacht Sanquin.

Instagram
Lees ook:
Instagram weert berichten over 'genezen homoseksualiteit'

Het COC heeft zich jarenlang ingezet voor de beleidswijziging. De belangenorganisatie is blij dat er 'een einde komt aan discriminatie van homo- en biseksuele mannen in het bloeddonatiebeleid'.

'Heuse doorbraak'

Voorzitter Astrid Oosenbrug spreekt van 'een heuse doorbraak'. "'Straks word je als homo- of biseksuele man eindelijk niet meer uitgesloten om wie je bent, wanneer je een ander wilt helpen door bloed te doneren", aldus Oosenbrug. "We hebben altijd gepleit voor een zo veilige mogelijke bloedvoorraad met zo min mogelijk discriminatie. We zijn blij dat het nieuwe beleid aan die beide criteria voldoet."

Bloedbank
Lees ook:
Bloedbank Sanquin wil dat homo's bloedplasma mogen doneren

Nadat in Groot-Brittannië de mogelijkheden voor homo's om bloed te doneren eind vorig jaar werden verruimd, meldde minister Van Ark al dat zij ook voor Nederland wilde dat seksueel risico leidend zou worden in het bepalen of iemand bloed zou mogen doneren.

'Gedrag bepalend'

"Ik vind dat het gedrag van mensen bepalend moet zijn bij het doneren van bloed en niet iemands geaardheid", zegt ze daar vandaag opnieuw over.  "Het is dan ook belangrijk dat mannen die een vaste relatie hebben met een andere man nu ook bloed kunnen doneren."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Als het aan Sanquin ligt, mogen mannen die seks hebben met mannen op korte termijn ook bloedplasma doneren. Minister Van Ark gaat daartoe in overleg met partijen die dat plasma verwerken tot geneesmiddelen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Sanquin onderzoekt of het beleid verder kan worden verruimd, zodat ook mannen die seks hebben met mannen maar geen monogame relatie hebben in de toekomst bloed kunnen doneren. De bloedbank hoopt hierover eind volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen geven.