Boosheid en teleurstelling

'Minister Slob laat examenleerlingen voortgezet speciaal onderwijs in kou staan'

11 maart 2021 07:02 Aangepast: 11 maart 2021 15:40
Leerlingen bij een kluisje. Deze leerlingen hebben niets met het verhaal te maken. (archieffoto)

Boosheid en teleurstelling bij de paar duizend examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en hun ouders. Minister Arie Slob (ChristenUnie) weigert namelijk deze leerlingen in het speciaal onderwijs ook volgend jaar te ontzien.

Op het voortgezet speciaal onderwijs zitten leerlingen met een beperking. De meeste vso-examenleerlingen halen hun diploma door middel van deelcertificaten. Dat betekent dat een leerling in het ene jaar bijvoorbeeld in drie vakken examen doet en het jaar daarna in de andere drie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Centrale eindexamens gaan door, exameneisen wel verder versoepeld

En daar zit volgens Slob de kneep. De organisatie voor toetsing en examens (CvTE) vindt een extra herkansing voor deeltijdcertificaten ‘onuitvoerbaar’. Er zijn geen mensen 'om de hiervoor benodigde duizenden extra afnames te realiseren.' Over het plan vso-examenkandidaten ook volgend jaar het recht te geven een onvoldoende weg te strepen, wil de bewindsman nu nog geen besluit nemen.  

Dringende wens

Slob negeert met zijn opstelling een dringende wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. Die nam een motie aan van het D66-Kamerlid Paul van Meenen waarin Slob werd gevraagd de examenkandidaten in het vso te helpen met een extra herkansing dit jaar en het recht een onvoldoende te negeren volgend jaar. 

Speciaal voortgezet onderwijs

  • Het speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve onderwijsbegeleiding nodig hebben. 
  • De scholen zijn bedoeld voor leerlingen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking en voor leerlingen met een gedragsstoornis.
  • Een school voor voortgezet speciaal onderwijs heeft de deskundigheid in huis om deze kinderen op de juiste wijze te begeleiden.
  • Er zijn 374 middelbare scholen met het onderwijstype voortgezet speciaal onderwijs.

Van Meenen is teleurgesteld in de minister. "Het is bar en boos, heel slecht, star en stug. Hij verbergt zich achter uitvoeringsproblemen en weigert gewoon na te denken over alternatieven om deze eindexamenleerlingen tegemoet te komen."

Ook Elijah Elsink, die de leerlingen in het vso vertegenwoordigt, is boos. "Het is hypocriet. Slob regelt het wel voor het gewone voortgezet onderwijs, maar niet voor ons. Slob is heel lui als het om het vso gaat. Hij is onderwijsminister, maar wil niet werken voor het vso en laat de leerlingen in de kou staan."

Kwetsbare leerlingen

Joli Luijckx van oudervereniging Balans vindt de weigering van Slob iets te doen voor deze eindexamenkandidaten ‘onacceptabel': "Het gaat hier om hele kwetsbare leerlingen die nu voor het tweede jaar achtergesteld worden bij andere leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ik heb aangeboden mee te denken over hoe het wel kan, maar daarvoor zijn we niet uitgenodigd. En dat is jammer."

Slob wijst erop dat het kabinet heel veel extra geld steekt in het onderwijs om achterstanden in te lopen. "Ook de leerlingen in het vso die volgend jaar voor hun diploma gaan, helpen we hiermee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore