Ga naar de inhoud
'Huisjesmelkers aanpakken'

GroenLinks wil maximumprijs van 1350 euro voor bijna alle huurwoningen

Huurwoningen moeten niet te duur worden, vindt Jesse Klaver van GroenLinks. Beeld © ANP

Vrijwel alle huurwoningen in Nederland moeten een maximumhuurprijs krijgen. Daartoe dient GroenLinks vandaag een initiatiefwet in. Door het aan banden leggen van de prijzen zal volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zo'n 95 procent van de huurwoningen uiteindelijk onder het huurplafond van 1350 euro vallen.

"Dat betekent dat voor heel veel mensen in Nederland de huur met honderden euro's per maand omlaag gaat", zegt Klaver.

Nederland telt 3,3 miljoen huurwoningen. Veruit het grootste deel is sociale huur. Daarvoor geldt al een maximumprijs, van 752.33 euro. Maar ongeveer een miljoen huurwoningen zitten in de vrije sector: de verhuurder mag hier zelf de huurprijs bepalen.

Aan banden 

Die maximumprijs wil GroenLinks aan banden leggen. "Woningen zijn de afgelopen tien jaar, onder drie kabinetten Rutte, onbetaalbaar geworden", zegt Klaver. "Zeker in de grote steden betaal je voor een etage belachelijk hoge prijzen. Soms zijn mensen daar wel de helft of meer van hun inkomen aan kwijt. Dat is onacceptabel."

Om het huurplafond te bepalen wil GroenLinks het bestaande puntensysteem, dat nu alleen geldt voor sociale huurwoningen, uitbreiden. Woningen krijgen straks een maximumhuur aan de hand van het aantal punten dat ze halen voor bijvoorbeeld het aantal kamers en de kwaliteit van badkamer, keuken en andere voorzieningen. 

Alle woningen die volgens het nieuwe systeem minder dan 250 punten halen, krijgen een aan banden gelegde huur van maximaal 1350 euro. Volgens Klaver zal zo 95 procent van de huurwoningen uiteindelijk onder het huurplafond vallen. "Alleen voor bijvoorbeeld een penthouse op de Dam valt er niet onder."

Woningnood

Het enorme woningtekort wordt de komende kabinetsperiode niet opgelost, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week na de doorrekening van de verkiezingsprogramma's. Partijen blijven in hun programma's te veel steken in vage voornemens.

Klaver erkent dat ook dit voorstel niet de woningnood zal oplossen. "Maar juist omdat er tekorten zijn op de woningmarkt zie je dat huurbazen denken dat ze die huur wel omhoog kunnen schroeven. Dat willen we niet."

'Tekort
Lees ook:
'Tekort aan woningen wordt komende kabinetsperiode niet opgelost'