Plan D66

'Kleinere buffer van coronavaccins aanhouden om meer mensen te prikken'

10 maart 2021 06:30 Aangepast: 10 maart 2021 06:31
Enkele coronavaccins die klaar zijn om te worden gezet. Beeld © ANP

Nederland moet een kleinere buffervoorraad coronavaccins aanhouden zodat veel meer mensen een prik kunnen ontvangen. Dat wil regeringspartij D66. Volgens D66 zijn de leveringen van de coronavaccins door farmaceuten steeds voorspelbaarder en is het daardoor mogelijk meer vaccins uit te delen.

Nederland ligt nu op het Europees gemiddelde wat betreft het toedienen van vaccins. Naast de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca kan waarschijnlijk ook het vaccin van Johnson & Johnson snel worden toegediend, als het deze week wordt goedgekeurd.

Geen risico

Bij het begin van de vaccinatie in januari hield het kabinet voor de zekerheid een buffervoorraad aan van 100 procent: voor elke prik die werd gezet, was de tweede al in huis. Dat gebeurde om geen enkel risico te nemen.

Als een fabrikant minder levert dan verwacht, en dat gebeurt nogal eens, hoeven in Nederland niet direct de gemaakte afspraken te worden afgezegd voor eerste en tweede prikken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf eind maart minstens 600.000 coronavaccins per week

Die 100 procent-buffer werd al snel losgelaten om te zorgen dat meer mensen sneller de eerste prik konden krijgen. Toch wordt nog steeds een flinke voorraad achter de hand gehouden van zo'n 30 procent. De buffervoorraad was er om tegenvallende leveringen op te vangen en zo op tijd een tweede prik te kunnen zetten. Eind vorige week werden ruim 2,1 miljoen doses vaccin geleverd. Toch waren er pas 1,6 miljoen prikken gezet.

Grootste zorgwinst

Volgens D66 is nu het moment gekomen om het vaccinatietempo te versnellen en minder reserves aan te houden. De partij wijst naar Denemarken, waar 90 procent van de vaccinvoorraad wordt 'weggeprikt'. In Nederland ligt dat rond de 70 procent.

"Dit zijn de weken waarin vaccineren de grootste gezondheidswinst oplevert en waarin het aanhouden van voorraad het duurst is", zegt D66-fractieleider Rob Jetten. "De overheid moet nu alles op alles zetten om zoveel als mogelijk ouderen en kwetsbaren versneld een eerste prik toe te dienen, om vervolgens in het tweede kwartaal de tweede prik toe te dienen. Voor hun gezondheid, maar ook om het openstellen van samenleving en economie met weken te versnellen."

Bekijk ook: EMA beoordeelt Russisch Sputnik-vaccin

Van Russisch lachertje naar serieuze kandidaat: het Sputnik-vaccin wordt door de EMA beoordeeld.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldwijd meer vertrouwen in coronavaccins, wel groot verschil per land

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore