'Niet laten uitspreken'

Rutte aangesproken op behandeling van vrouwen in ministerraad

09 maart 2021 17:19 Aangepast: 09 maart 2021 19:01
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is door de vrouwelijke bewindslieden in zijn kabinet aangesproken op de manier waarop hij vrouwen behandelt in de ministerraad. Reden was dat Rutte vrouwelijke bewindslieden tijdens de vergaderingen vaak niet liet uitspreken en minder serieus leek te nemen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) zei gisteravond in talkshow Op1 dat Rutte vrouwen tijdens vergaderingen eerder onderbreekt. Bijleveld en de andere vrouwelijke bewindslieden die dat ook opviel, hebben Rutte daar op aangesproken. 

"We hebben met een aantal gezegd: dat moet niet. We zijn dus ook expliciet met hem gaan praten. Misschien praten we wel anders dan mannen, dat blijkt ook wel uit onderzoek. Onze manier van praten is soms doelgerichter, maar we moeten ook gewoon uit kunnen praten", aldus Bijleveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten en burgers gewond bij protest op Vrouwendag in Mexico

Onderonsje

Bewindslieden die niet met naam genoemd willen worden, zeggen ook tegen RTL Nieuws dat het opvallend is dat Rutte vrouwelijke ministers minder lang aan het woord laat. Daarnaast zou Rutte geen geduld hebben als vrouwen een onderonsje hebben tijdens een vergadering, 'dan krijg je een opmerking'. Bij mannelijke collega's maakte Rutte daar geen probleem van, viel de vrouwen op.

Ook NRC Handelsblad schreef over de frictie daar over tussen Rutte en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA). Volgens de krant waren Rutte en Keijzer het zelfs een keer gaan uitpraten bij een etentje.

Niet goed

"Wij vonden dat niet goed", zei Bijleveld gisteravond over de andere behandeling van vrouwen dan mannen tijdens de vergadering. Door dat gesprek is het niet helemaal verdwenen, zei de CDA-minister. "We moeten het wel af en toe herhalen."

Premier Rutte laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten: "Dit is tegen me gezegd en ik ben er op gaan letten, zowel bij mannen als bij vrouwen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore