Maatregelen vanwege corona

'Negatief reisadvies voor reizen naar buitenland verlengd tot 15 april'

07 maart 2021 17:14 Aangepast: 08 maart 2021 07:05
Het blijft nog even rustig op Schiphol vanwege het negatieve reisadvies. Beeld © ANP

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf. Het besluit is nog niet definitief omdat het demissionaire kabinet er vandaag nog over vergadert. Vanavond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dan een persconferentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet werkt aan kleine versoepelingen, avondklok verlengd

Zaterdag lekte al uit dat zij geen echte versoepelingen gaan aankondigen. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen.

Code oranje

Al in november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op 'code oranje'. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd.

Wel zou Rutte vanavond willen aangeven dat - als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen - meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hun al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.

Verlengen avondklok

De avondklok en de harde lockdown zouden na eerdere verlengingen lopen tot 15 maart, maar dit wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot en met 30 maart. Ingewijden zeiden dat gisteren na het Catshuisberaad, waarin een deel van het kabinet zich liet bijpraten door deskundigen.

De week ervoor wordt besloten of dit dan de einddatum van de avondklok is en welke versoepelingen er al dan niet mogelijk zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore