Ga naar de inhoud
Anonieme toetsenbordridders

Kaag reageert op online haat: 'Vrouwen en meisjes, laat je niet klein maken'

Sigrid Kaag. Beeld © ANP

D66-leider Sigrid Kaag is helemaal klaar met alle haatreacties die ze online krijgt, puur en alleen omdat ze vrouw is. In een (online)speech reageerde ze er vanmiddag op.

"Het wordt vrouwen moeilijker gemaakt zich uit te spreken in het publieke debat. Wie zijn mond opendoet, krijgt een stortvloed van haat terug, met name van de anonieme toetsenbordridders op Twitter."

Volgens Kaag is gelijkheid van alle Nederlanders 'een streven en nog geen realiteit'. Ze wil daarbij ook de hulp van mannen: "Ik daag alle vaders, kleinzonen, broers, opa’s, zwagers en zonen uit: spreek je uit tegen seksisme. Trek een streep voor je vriendin, voor je zusje, voor je moeder, voor je vrouw en voor je oma."

D66-leider
Lees ook:
D66-leider Kaag haalt uit naar Rutte over Europa: 'Heel kortzichtig'

Kaag wil zich vooral inzetten voor anderen, zegt ze. "Hier spreekt geen slachtoffer. Hier spreekt iemand die zich verzet."

Naast een boodschap voor mannen richt ze zich ook tot vrouwen en meisjes die haar verhaal horen: "Laat je niet klein maken. Droom groot. Sta op. Ontdek wie je bent, wat je kan en wat je wilt zijn. Heb lef en grijp je kansen. Hou nooit je mond. Laat je stem klinken."

'Duidelijk signaal tegen seksisme'

Sigrid Kaag leek tot nu toe te willen negeren dat ze zoveel haatdragende reacties over zich heen kreeg op sociale media, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Ze wimpelde het weg door te zeggen dat ze toch niet meer op Twitter keek, en 'wat niet weet, wat niet deert'."

"Maar nu het echt een campagneonderwerp aan het worden is, spreekt ze zich toch uit. En ook andere vrouwelijke politici laten in deze campagnetijd van zich horen over wat zij allemaal over zich heen krijgen. In een tijd waarin er meer vrouwelijke lijsttrekkers zijn dan ooit, is dat een duidelijk signaal tegen seksisme op sociale media."

Kijk hier de speech van Kaag terug:

Vorig weekend was de hashtag #kutkaag trending op Twitter. De lijsttrekker van D66 had zich uitgesproken voor de invoering van een vaccinatiebewijs. Duizenden haatreacties kreeg ze over zich heen. 

Een haatreactie per kwartier

Kaag krijgt van alle vrouwelijke volksvertegenwoordigers de meeste haatreacties, bleek deze week uit onderzoek van de Groene Amsterdammer. 22 procent van alle tweets over haar is haatdragend. In de afgelopen vijf maanden kreeg ze volgens het tijdschrift 'één akelige tweet per kwartier'.

Zelf leek ze erboven te staan. In het weekend waarop ze veel boze reacties kreeg, twitterde ze een foto van een wandeling die ze maakte. "Ik wens u allen hier op Twitter een mooie dag. Denk om uw bloeddruk. En ga een beetje respectvol met elkaar om", schreef ze erbij.

In de reacties onder de tweet valt opnieuw een hashtag op: #hupkaag. Veel van haar volgers staan achter haar reactie.