Kiezers aan het woord

De kiezer zweeft nog volop: 'Zoveel mooie praatjes, maar wie kan ik geloven?'

04 maart 2021 20:03 Aangepast: 05 maart 2021 13:04
Vier zwevende kiezers, ze zijn geen uitzondering.

Nog minder dan twee weken voor de Tweede Kamerverkiezing twijfelt nog meer dan de helft van de kiezers, blijkt uit onderzoek van de VU Amsterdam. Waarom én hoe gaan we de keuze maken in al dat verkiezingsgeweld? Zeven zwevende kiezers aan het woord.

Dat kiezers zo massaal zweven, is van alle tijden. "Corona of niet, we zweven dit jaar niet meer of minder", zegt onderzoeker André Krouwel van de Vrije Universiteit. Hoe dat komt? "Veel partijen liggen dicht bij elkaar en doordat bijna alle aandacht uitgaat naar corona, is het voor de kiezer nog lastiger om te ontdekken waar een partij voor staat."

Kiezers stemmen ook niet meer automatisch op de partij waar ze de vorige keer op stemden. Hoe gaan ze om met dat getwijfel en hoe zorgen de zwevende kiezers dat ze landen? Zeven kiezers aan het woord.

Petra (59): 'SP, VVD of toch CDA? Ik weet het echt niet'

"Ik zweef nog tussen heel veel partijen. Erg hè. Zoals de SP. Maar die partij wordt het denk ik niet, want ik vind dat een verloren stem. Bij de VVD vind ik Rutte best oké. Maar de VVD zelf weer niet. Ik weet het echt nog niet. Misschien wordt het wel CDA. Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt dan. Om een keuze te maken kijk ik naar de stemwijzers, maar ik kom steeds weer op een andere partij uit. Ik ga zeker stemmen en wil niet in het stemhokje met pijltjes gooien. Ik wil een gerichte keuze maken."

Wesse (19): 'Ik ga voor het eerst stemmen en kijk naar inhoud'

"Ik kijk naar een heleboel zaken. Meer naar de standpunten van de partijen en niet zozeer naar de poppetjes. En ik kijk of de partijen kunnen regeren en met wie ze kunnen samenwerken. Corona verandert voor mij de keuze niet. Over een jaar is corona weer weg. Ik ga nog wel even de Stemwijzer doen. Die uitslag wordt de doorslaggevende factor. Wat ik belangrijk vind? Ik studeer en kijk naar de plannen voor de economie. Het milieu vind ik iets minder belangrijk." 

Henk en Iet: 'Vorige keer PVV, maar nu geen idee'

Piet: "Ik heb nog geen keuze gemaakt. De politici hebben allemaal mooie verhalen, maar ik weet niet wie geloofwaardig is. De ene partij sluit beter aan bij dit, en de andere partij beter bij dat. Je vindt het nooit allemaal in één partij. Niet stemmen is ook niet goed, je moet stemmen, vind ik. Maar ze moeten hun mooie praatjes wel waarmaken."

Ien: "Ik twijfel nog tussen de PVV en GroenLinks. Vorig keer hebben we op de PVV gestemd omdat er zoveel ongenoegen was. Dat voelden wij ook. Maar wat is daar nu van terechtgekomen?"

Wim (34): 'Er zijn veel te veel partijen'

'Ik stem meer op het plan dan op de persoon. Of het links wordt of rechts? Geen idee nog. Er zijn ook te veel partijen. Dat maakt het er niet makkelijker op. Ik denk misschien om op een kleine partij te stemmen. Ik geef die liever een kans. Tv-debatten kijk ik tegenwoordig niet meer. Met een oplossing komen ze toch niet. Het is meer een poppenkast. Vorige keer heb ik VVD gestemd. Niemand anders had het beter of slechter kunnen doen dan Rutte." 

Patrick (52): 'Die ene mevrouw van D66 vind ik interessant' 

"Ik heb er helemaal nog niet bij stilgestaan. Ik ga letten op wat de vrijheden worden na corona. Of we weer een beetje vrij mogen bewegen. Ik twijfel tussen Rutte en die ene mevrouw van D66. Ik kan niet op haar naam komen. Die vind ik ook wel interessant. Waar ik op ga letten? Wat ze beloven, waar ze zich voor in gaan zetten. Baudet is niet echt een optie. Hij heeft minder ervaring dan Rutte. Stress heb ik niet, dat heb ik meer van het binnen zitten."

Nadia (20): 'Ik heb echt geen idee'

"Ik heb echt geen idee op wie ik ga stemmen. Ik weet het gewoon echt nog niet. Er zijn ook zo veel partijen. Dat maakt het er niet makkelijker op. Ik vind het gewoon heel moeilijk. Ik heb ook nog geen favoriete lijsttrekker, maar ik ga wel stemmen hoor. Dat vind ik belangrijk. Dus ik ga me de komende tijd veel inlezen. Wat ik belangrijk vind? Dat iedereen vrijheid heeft."

Slagvelden

  • Tussen de 30 en 40 procent van de kiezers zegt redelijk zeker te zijn van hun stem. De rest twijfelt nog. 
  • De trouwste achterban is die van de PVV en SGP. 
  • Er zijn grofweg drie slagvelden: de twijfel tussen populistische partijen, de twijfel tussen het CDA en de VVD en het zweven tussen linkse partijen, vooral tussen GroenLinks en de PvdA.
  • Bron: VU Amsterdam.

Stemhulpen

Er zijn allerlei stemhulpen: zoals StemWijzer of KiesKompas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

StemWijzer gelanceerd, maar 'invloed stemhulpen niet overschatten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore