Ga naar de inhoud
Flinke toename

Alarm om drug 3-MMC: 'Die troep heeft onze zoon Gerjan de dood in gejaagd'

Gerjan werd 26 jaar.

Agenten, verslavingszorg en ouders slaan alarm over de designerdrug 3-MMC, die steeds populairder wordt. De 26-jarige Gerjan stapte uit het leven na een overdosis van de nu nog legale drug. "Die troep moet vandaag nog verboden worden. Er mag geen kind meer aan sterven", vinden zijn ouders. Het kabinet werkt aan een verbod, maar zover is het nog niet.

Het is ruim vijf maanden geleden dat Gerjan uit Wezep uit het leven stapte na een overdosis van de legale designerdrug 3-MMC. Ook wel bekend onder de naam 'poes' en 'kat'. "Elke dag is overleven. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed", zegt vader Gerrit over het verlies van zijn zoon.

Vandaag nog verbod

Toen moeder Bea de sirenes op die bewuste oktoberdag hoorde, wist ze het al. Die zijn voor haar Gerjan. "Hij had zelfmoord gepleegd na een overdosis. Ik weet zeker dat het door die troep kwam", zegt ze geëmotioneerd.

"Er moet een wet komen dat de drug zo snel mogelijk verboden wordt. Vandaag nog. Er mag geen dode meer vallen."

Wat is 3-MMC? 

3-MMC is een middel dat al een aantal jaar op de drugsmarkt te verkrijgen is. Het is legaal, je kunt het online bestellen of via smartshops. Je kunt de drugs snuiven, injecteren of slikken.

3-MMC is de opvolger van 4-MMC, dat inmiddels wel illegaal is. Het is ook een stuk goedkoper dan coke; 3-MMC kost een tientje per gram. Mensen krijgen van de drugs een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, hoofdpijn, rusteloosheid. Het werkt verslavend. Het wordt vaak gebruikt als 'bij-middel' onder groepen jongeren.  

Verbod laat op zich wachten

Op dit moment zijn er geen plannen voor een verbod op de specifieke drug 3-MMC. Maar het kabinet werkt wel aan een voorstel om designerdrugs in het algemeen te verbieden door de bouwstoffen waaruit de drugs bestaan, te verbieden.

Als dat voorstel er komt, valt ook 3-MMC daaronder. Door de stoffen te verbieden zijn straks niet alleen meer 3-MMC illegaal maar ook varianten daarop.

Wetswijziging 

Het duurt nog wel even voordat dat verbod een feit is. Daarvoor is een wetswijziging nodig in de Opiumwet. De Eerste en Tweede Kamer moeten daarmee instemmen. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft wel een opdracht gegeven voor een risicobeoordeling voor 3-MMC. Dat betekent nog niet automatisch een verbod, maar is wel weer een stap in het proces naar een verbod.

Populariteit 3-MMC

Het ministerie neemt de zorgen over 3-MMC dus wel serieus en vroeg het Trimbos om het gebruik en de risico's in kaart te brengen. Die studie is nu af, dit zijn de conclusies:

  • Het gebruik van 3-MMC is flink gestegen en in korte tijd zijn er veel meer incidenten. Vorig jaar waren er 64  jongeren met een vergiftiging. 
  • De meeste patiënten met een vergiftiging waren jongvolwassen. De drugs, die je kunt snuiven of slikken, wordt onder verschillende groepen gebruikt, blijkt uit een enquête van het RIVM.
  • Bijna 10 procent van de ondervraagden heeft de drug het afgelopen jaar zeker een keer gebruikt.

Geen afscheidsbriefje

Gerjan werd 26 jaar. Hij liet geen afscheidsbriefje achter. "Hij heeft in een waan een einde aan zijn leven gemaakt", zegt zijn moeder. "Door die drugs, daar ben ik zeker van." 

De laatste weken voor zijn dood gebruikte hij het dagelijks, vertelt zijn vader. "Hij bestelde het online. We hebben zijn rekeningafschriften ingezien. Bijna alles ging er aan op."

Euforisch gevoel

De situatie van Gerjan ging achteruit toen hij op zichzelf ging wonen. Werken was moeilijk, vanwege zijn ADHD, zegt zijn vader. "Hij kon de druk niet altijd aan en had ook psychische problemen. Met de drug kreeg hij een euforisch gevoel."

Ook zorgt de drugs voor een betere concentratie. Het stofje dat er in zit lijkt op dopamine, een gelukstofje in het brein.

Grote zorgen 

Na zijn dood schreven de ouders een brief aan staatssecretaris Blokhuis en hun burgemeester. Een groep burgemeesters in de Achterhoek stuurden eind vorig jaar ook een gezamenlijke brandbrief naar de Tweede Kamer met als doel een verbod.

Vooral in het oosten van het land is de drug opvallend populair, blijkt ook uit het onderzoek. Bea herkent dat: "Je hoort het steeds meer in het dorp. Het is ook gewoon heel makkelijk te verkrijgen. Er worden zelfs flyers verspreid. Alsof het hamburgers zijn."

Jongeren stelen geld  

Ook de politie ziet een toename van het aantal meldingen die 3-MMC gerelateerd zijn. Jeugdagent Maikel Boomkamp werkt in de gemeente Aalten en maakt zich grote zorgen over het gebruik. Hij ziet veel problemen met jongeren in de Achterhoek.

"Ze zijn onhandelbaar thuis en stelen geld van hun ouders om aan die rotzooi te komen", zegt agent Boomkamp. "En ze hebben een grote mond. Veel van hen zijn nog minderjarig."

Rotzooi 

De jeugdagent snapt niet waarom jongeren 'die rotzooi' gebruiken. Vader Gerrit heeft wel een vermoeden waarom zijn zoon het gebruikte. "Het gaf hem in zijn ellende een goed gevoel." Dat het legaal is en gewoon online te bestellen, maakte het alleen maar erger. 

Bovendien is het veel goedkoper dan coke (tientje per gram), dat voor een soortgelijk gevoel zorgt. 

In een waan gedaan

Verdriet en woede overheersen nog altijd bij de nabestaanden van Gerjan. Moeder Bea: "Met mijn boosheid krijg ik hem natuurlijk niet terug. Het enige wat wij nu nog kunnen doen, is strijden voor een verbod. Vandaag nog."

Dat Blokhuis dat nu nog niet kan garanderen, maakt haar boos. "Het ministerie is er veel te lang mee bezig. Zet je schouders eronder, regel het. Er mag geen kind meer aan sterven. Dat zijn we aan Gerjan verplicht."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

David
Lees ook:
David raakte in korte tijd verslaafd aan 3-MMC: 'Ik nam bewust een overdosis'