Minimaal één keer

De Jonge: begin juli kan iedereen (deels) geprikt zijn

03 maart 2021 08:01 Aangepast: 03 maart 2021 19:06
Hugo de Jonge (Volksgezondheid) Beeld © ANP

Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één keer geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge gezegd bij het televisieprogramma Op1.

Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn.

Maar op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer en denkt hij dat het aan het einde van het tweede kwartaal al zo ver kan zijn.

Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig. Dit is wat we over het Janssen-vaccin weten:

Het kabinet gaat ervan uit dat zo'n 85 procent van de 14 miljoen volwassen Nederlanders bereid is zich te laten prikken. Twee derde daarvan kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad.

Volgens De Jonge is het een 'realistische inschatting dat we een behoorlijk normale zomer tegemoet gaan'. "Gaandeweg dat tweede kwartaal zullen we al behoorlijk kunnen afschalen in maatregelen."

Hij gaf aan dat het kabinet afgelopen zomer de coronamaatregelen te veel heeft afgeschaald. "Zo rond de zomer zijn we te ver teruggegaan in het afschalen van de maatregelen. De roep om versoepelingen was toen ook behoorlijk groot en daar hebben we vind ik toen te veel aan toegegeven. Dus alle reden om niet nu diezelfde fout nog een keer te maken, want je krijgt er spijt van."

Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, maar wel wat versoepeling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore