Ga naar de inhoud
Te duur

Frustratie bij woningzoekenden: de helft heeft moeite met vinden betaalbaar huis

Mensen vinden het belangrijk dat er nieuwe woningen worden gebouwd, omdat anders de prijzen maar door blijven stijgen. Beeld © ANP

Bijna de helft van de Nederlanders die willen verhuizen, ondervinden daarbij problemen. Het gaat dan vooral om het vinden van een betaalbare woning. Dat is vaak moeilijk of onmogelijk.

Dit blijkt uit een onderzoek dat I&O-resarch heeft uitgevoerd onder ruim 2000 Nederlanders. Van hen is ongeveer een kwart op zoek naar woonruimte. Opdrachtgever is Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning hebben vooral moeite met het vinden van een huurwoning die minder dan 750 euro per maand kost, of een koopwoning onder de 400.000 euro.

Verkiezingen

De ondervraagden vinden de woningnood, ná gezondheid, het belangrijkste thema voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. In februari 2017 scoorde de woonproblematiek aanmerkelijk lager. Toen vond 14 procent het het belangrijkste onderwerp. Nu is dat 28 procent.

Daarmee scoort wonen als thema bijvoorbeeld hoger dan veiligheid. Dat is namelijk voor 21 procent van de ondervraagden het belangrijkste onderwerp. 

Bekijk ook: woningmarkt trekt zich niets aan van coronacrisis: hoe kan dat?

03:31
RTL Z legt uit.

Van de ondervraagden vindt tweederde dat er meer moet worden gebouwd, omdat anders de prijzen van woningen maar door blijven stijgen. De meeste mensen hebben er geen probleem mee dat nieuwbouw ten koste gaat van landbouwgrond, al geven ook veel mensen aan dat dat ze vinden dat wel eerst moet worden gekeken naar bestaande stedelijke ruimte.

Veel mensen vinden dat leegstaande bedrijven en kantoren vaker een woonbestemming moeten krijgen. 

Corporaties

Bij het onderzoek is ook gekeken naar de rol van woningcorporaties bij het oplossen van de woningnood. Tweederde van de ondervraagden vindt dat corporaties meer zouden moeten doen dan alleen het huisvesten van mensen met een laag inkomen.

Zij vinden dat de corporaties ook duurdere huizen zouden moeten verhuren voor mensen met middeninkomens. Het gaat dan om woningen met een huur tussen 750 en 1100 euro. Verder vinden deze ondervraagden het belangrijk dat corporaties zich inzetten voor gemengde en leefbare wijken. 

'Tekort
Lees ook:
'Tekort aan woningen wordt komende kabinetsperiode niet opgelost'

Vandaag organiseert Aedes samen met de Woonbond een debat over de wooncrisis. De (kandidaat)woordvoerders wonen van twaalf politieke partijen doen daar aan mee.