Tweede Kamerverkiezingen

Hugo de Jonge gaat niet stemmen op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

01 maart 2021 21:45 Aangepast: 02 maart 2021 09:00
De Jonge en Hoekstra afgelopen december. Beeld © ANP

Hugo de Jonge zal bij de verkiezingen niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra stemmen. Dat laat De Jonge weten aan RTL-talkshow Jinek.

Hij zal in plaats daarvan over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. De demissionair coronaminister en CDA-vicepremier noemt Van den Brink 'een geweldige vent, hij staat op nummer 22 op de Kamerlijst voor het CDA'.

De Jonge merkt in gesprek met Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda op dat hij maar 'één stem kan uitbrengen, dus dat wordt Bart van den Brink'.

Ferwerda vraagt De Jonge nog of het een 'actie a la Ruud Lubbers en Hirsch Ballin is', een verwijzing naar hoe de vroegere CDA-premier zijn lijsttrekker en beoogde opvolger Elco Brinkman liet vallen en op Ernst Hirsch Ballin stemde, de nummer drie op de CDA-lijst van 1994.

'Geen onmin'

Maar mensen moeten in de beslissing geen onmin lezen tussen hem en Hoekstra, zegt De Jonge. "Integendeel." Van den Brink 'verdient het om de Kamer in te gaan, daar zou iedereen van opknappen', zegt De Jonge. "Dat is de reden dat ik op Bart stem".

De Jonge won vorig jaar de verkiezing om het lijsttrekkerschap van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij legde de taak uiteindelijk neer omdat deze niet te combineren was met zijn ministerschap en de bestrijding van de coronacrisis. Hoekstra nam de klus over, na aandringen vanuit de partij.

Bekijk ook: Horecaondernemers tegen Hoekstra: 'Kom met een goede daad'

Wopke Hoekstra (CDA) ging zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat in gesprek gegaan met horecaondernemers Sandra en Pieter Mooij. Ze willen meer duidelijkheid over de steun voor de horeca.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hugo de Jonge ziet af van lijsttrekkerschap CDA: 'Dit valt zwaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore