Ga naar de inhoud
Bijstandsregels

ChristenUnie na 'boodschappenboete': geef gemeenten meer ruimte met bijstand

Archieffoto. Beeld © ANP

Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om maatwerk te leveren in de bijstand. Nu zijn ze verplicht om bij overtreding van de regels meteen een boete op te leggen of de uitkering terug te vorderen. Veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat te hard.

Een voorval in de gemeente Wijdemeren zorgde eind vorig jaar voor veel ophef. Een vrouw moest 7000 euro aan bijstand terugbetalen omdat haar moeder soms boodschappen voor haar deed.

Initiatiefwet

De ChristenUnie komt nu met een initiatiefwet die gemeenten de mogelijkheid geeft om per geval een beoordeling te maken. "Wanneer je een keer een foutje maakt of een cadeautje krijgt, dan hoeft er niet meteen te worden teruggevorderd en kan een boete achterwege blijven", licht Kamerlid Eppo Bruins toe.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw moet 7000 euro bijstand terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

Schrijnende situaties

Volgens Bruins ontstaan soms schrijnende situaties door de hardheid van de regels. "We willen ervoor zorgen dat wethouders de ruimte krijgen om over het hart te strijken." De initiatiefwet van de ChristenUnie krijgt in ieder geval steun van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Meldpunt

Na de rel over de boodschappenboete opende de Socialistische Partij een meldpunt voor misstanden rond de bijstand. Binnen een paar weken kwamen er vierhonderd meldingen binnen.

"De verhalen zijn verontrustend", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Het moet echt anders. De menselijke maat moet weer centraal staan."

Vorige week nam de Tweede Kamer al een motie aan waarin ze uitspreekt dat mensen in de bijstand jaarlijks tot 1200 euro aan giften moeten kunnen ontvangen zonder te worden gekort op hun uitkering. In sommige gemeenten geldt deze regel al, in andere niet.

Wijdemeren
Lees ook:
Wijdemeren blijft bij 'boodschappenboete': 'Vrouw in bijstand had auto én motor'