RTL-debat

Kristie over haar 'ik stop u even'-uitspraak tegen Rutte: 'Het floepte eruit'

01 maart 2021 18:49 Aangepast: 01 maart 2021 19:52
Kristie versus Rutte

De 'gewone burgers' zorgden voor spektakel in het RTL-debat gisteravond. Het knetterde tussen toeslagenouder Kristie Rongen en VVD-leider Rutte. En het horeca-echtpaar Pieter en Sandra Mooij zorgde voor een zichtbaar zwetende CDA-leider Hoekstra. Hoe kijken de burgers een dag later terug op hun veelbesproken optredens? "Ik zag dat Hoekstra zenuwachtig was."

Kristie Rongen, slachtoffer van de toeslagenaffaire, stond gisteravond een kleine vijf minuten tegenover demissionair premier Rutte. "Het had voor mij nog veel langer mogen duren", zegt ze een dag later. Bekijk het fragment hier terug: 

Catshuis

Ze had Rutte al eens gesproken in het Catshuis. "Hij herkende mij ook en begon ook met de woorden: 'wauw'. Dat deed hij op zich goed, al denk ik niet dat hij het fijn vond om mij te zien", zegt Kristie.

Toen ze werd gevraagd om mee te doen aan het debat, zei ze meteen 'ja'. Ze is keihard geraakt door de toeslagenaffaire, vertelt ze. "Ik spreek nog steeds ouders die in de ellende zitten. Ik wil nu namens de kinderen rechtvaardigheid."

Hartslag van 200

Ze bereidde de vragen voor, samen met een ander slachtoffer van de affaire, waarvoor het kabinet begin dit jaar aftrad. "Toen ik eenmaal tegenover Rutte stond, ging mijn hartslag 200 keer per minuut. Ik focuste me op mijn ademhaling. Ik heb het teruggekeken en ik zag er rustig uit."

Halverwege zei ze: 'ik stop u even'. Sociale media ontplofte. "De woorden floepten eruit', zegt Kristie. "Ik kreeg daar zo veel complimenten over. 'Kristie for president' stond er overal. Ik zat met een glimlach van oor tot oor. Ik had het Rutte moeilijk gemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat gemist? Kijk het hier terug, mét kijkje achter de schermen

Strijd

Ze heeft van veel toeslagenouders een reactie gehad. "Ik zit in zo'n appgroep. Iedereen vond het zo goed. Ik heb eindelijk mijn boosheid kunnen uiten voor het oog van heel Nederland. Als het vuur in mijn ogen kon spuwen, was het niet goed met Rutte afgelopen."

Binnenkort zou ze weer met een groepje toeslagenouders gaan praten met Rutte. "Maar ik ben er wegens omstandigheden niet meer bij." Ze gaat wel verder in haar strijd.

Op tv zei ze dat ze niet vond dat Rutte nog een keer premier kan worden. "Het liefst heb ik hem weg. Maar hij denkt die kans wel te kunnen grijpen en zei dat hij het snot voor zijn ogen zal gaan werken. Dan moet hij wel luisteren naar zijn Kamerleden en zijn beloftes waarmaken. Eerst zien, dan geloven."

Horeca-echtpaar: 'Hoekstra was zenuwachtig'

Wopke Hoekstra en het horeca-echtpaar. Wopke Hoekstra en het horeca-echtpaar.

Ook het horeca-echtpaar Pieter en Sandra Mooij uit Voorburg stonden tegenover een lijsttrekker: de zichtbaar gespannen CDA-leider Wopke Hoekstra. "Het was natuurlijk spannend, maar we hebben ons er goed doorheen geslagen", vindt Pieter Mooij 'the day after'.

Bekijk hier het fragment terug tussen het echtpaar en de CDA-leider terug:

Hoekstra was zenuwachtig

Het echtpaar vroeg Hoekstra waarom zij worden gekort op overheidssteun sinds ze met hun restaurant al vanaf het begin van de coronacrisis een afhaalservice hebben. "Onze vraag was enigszins voorbereid, maar voor Hoekstra was niet bekend wat we zouden vragen", zegt Pieter. "We zagen dat hij zenuwachtig was. Dat gaf ons wel moed. Het is toch de minister van Financiën, dat doet wel iets met je."

De ondernemer kijkt tevreden terug. "Ik denk dat we vrij relaxed onze vraag hebben kunnen stellen. Maar een echt antwoord hebben we niet gekregen. Al had ik dat ook niet verwacht." Na afloop ontplofte hun telefoons van de berichtjes. "We hebben megaveel positieve reacties gehad. Mensen lieten ons weten dat we het goed hadden gedaan en dat dit optreden top voor de horeca was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klaver noemt Hoekstra en Rutte leugenaars tijdens debat kernenergie

Handen in het haar

Het probleem dat het echtpaar probeerde aan te kaarten, lossen de politici al een jaar niet op, vindt Mooij. "Dus dat krijgen ze in vijf minuten ook niet voor elkaar. Maar ik hoef het niet op de persoon te spelen. Politici zitten ook met de handen in het haar en doen naar hun kunnen hun best."

De horecaondernemer kaartte ook nog de steun aan KLM aan. Met een reden. "Dat ik over de 'blauwe vleugels' begon, deed ik omdat aan de grote bedrijven een hoop geld opgaat. De horeca is één van de grootste werkgevers in Nederland. Toch krijgen we een veel lager bedrag dat over veel meer mensen wordt verdeeld. Dat vind ik niet te verklaren."

Op de koffie

Na afloop schoot de persoonlijk assistent van Wopke Hoekstra hen nog even aan, zeg Mooij. "Zij zei dat ze nog contact met ons zou opnemen. Hoekstra wilde bij ons in de zaak koffie komen drinken. We gaan het afwachten. Ik zou het fijn vinden. Hij zit natuurlijk wekelijks met ondernemers aan tafel, maar die zijn waarschijnlijk van een groter kaliber. Voor hem is het ook goed om met ons, de kleinere mkb’ers, om tafel te zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca keihard geraakt door corona in vierde kwartaal: omzet -52 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore