Hoogtepunten

Confrontatie met kiezers zorgt voor botsingen tijdens eerste grote tv-debat

01 maart 2021 00:42 Aangepast: 01 maart 2021 08:36
De lijsttrekkers met elkaar in debat. Beeld © RTL

Er waren keiharde confrontaties tussen kiezers en politici. En alle lijsttrekkers pleitten voor een lastenverzwaring voor de allerrijksten. Dat waren de hoogtepunten van het RTL-debat, zegt politiek commentator Fons Lambie.

De zes lijsttrekkers gingen gisteravond tijdens het eerste tv-debat onvoorbereid in gesprek met kiezers. Bekijk hier de hoogtepunten van het tv-debat terug: 

De discussies gingen over vijf thema's, van de coronacrisis tot duurzaamheid en diversiteit. Kijk hier de hoogtepunten van het debat terug.

"Vooral de gesprekken met kiezers leidden tot ongekend harde confrontaties, zoals tussen de premier en een slachtoffer van de toeslagenaffaire", zag Lambie. "Niet de andere lijsttrekkers, maar een kiezer drong de premier even in het nauw."

'U heeft me in de steek gelaten'

Kristie Rongen, gedupeerde van de toeslagenaffaire, sprak Rutte aan: "U heeft me in de steek gelaten". Bekijk dat fragment hier: 

Ook CDA-leider Wopke Hoekstra kreeg het zwaar te verduren. "Hoekstra ging in gesprek met twee horeca-eigenaren uit Voorburg. De CDA-leider zag je toch even zweten en worstelen met de zorgen van burgers", legt Lambie uit. 

Lastenverzwaring voor hoogste inkomens

Een ander opvallend punt halverwege het debat was dat álle partijen, dus ook de VVD van Mark Rutte, voor lastenverzwaring voor mensen met de hoogste inkomens zijn. "Alle deelnemers vinden dat de rijkste Nederlanders ook na de coronacrisis de meeste belasting moeten betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle partijen RTL Verkiezingsdebat willen extra belasting voor allerrijksten

Minder verrassend waren de debatten over klimaat en diversiteit. "Daar zag je de duidelijke verschillen: keurig verdeeld tussen links en rechts."

Eensgezind over corona

Over corona bleven de lijsttrekkers redelijk eensgezind. "In de samenleving is het het allesoverheersende thema, maar niemand wil er echt keihard campagne op voeren", vertelt Lambie. "Wat dan meespeelt, is dat alle aanwezige partijen, of helemaal of grotendeels, hebben ingestemd met het coronabeleid."

De zes lijsttrekkers van het RTL Verkiezingsdebat. De zes lijsttrekkers van het RTL Verkiezingsdebat.

Alle ballen op Rutte

Partijen van links tot rechts vielen Rutte aan. "In de peilingen zie je dat VVD-leider Rutte de te kloppen man is. Daarom kreeg de premier aanvallen te verwerken, zoals van Hoekstra over zijn geloofwaardigheid en van Wilders over opening van de samenleving." 

Jesse Klaver begon over de toeslagenaffaire. De lijsttrekker van GroenLinks is van mening dat de toeslagenaffaire niet was gebeurd als de politiek diverser was geweest:

Ondanks alles ging Rutte niet onderuit, concludeert Lambie. "Rutte maakte geen grote fouten."

Spannende eindfase

D66-leider Sigrid Kaag debuteerde, maar bleef volgens Lambie overeind. De SP en GroenLinks zag Lambie niet doorbijten. "Die linkse partijen hebben allebei gezegd dat ze willen meeregeren na de verkiezingen, dus kwamen zij met minder keiharde aanvallen en vooral pleidooien voor samenwerken en naar elkaar luisteren."

"Dit debat was echt de aftrap voor de spannende eindfase van de campagne. In de komende weken, in aanloop naar 17 maart, wordt door de campagneteams alles op alles gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat je als stemmer aan het RTL-verkiezingsdebat hebt (en wat niet)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore