Rekening coronacrsis

Alle partijen RTL Verkiezingsdebat willen extra belasting voor allerrijksten

28 februari 2021 23:31 Aangepast: 01 maart 2021 02:06
De lijsttrekkers met elkaar in debat.

Als het straks nodig is om de belasting te verhogen, dan moet de rekening als eerste terecht komen bij de rijkste Nederlanders. Dat zeggen alle lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan het RTL Verkiezingsdebat: VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks.

De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens.

Bekijk hier alle hoogtepunten van het tv-debat terug: 

De discussies gingen over vijf thema's, van de coronacrisis tot duurzaamheid en diversiteit. Kijk hier de hoogtepunten van het debat terug.

Extra belasting voor supermarkten

VVD-leider Mark Rutte verklaarde nog wel te hopen dat een volgend kabinet lastenverlichting kan geven aan de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf. Ook CDA-voorman Wopke Hoekstra wil daar wel naar kijken.

Het CDA kwam al eerder met een voorstel voor een tijdelijke solidariteitsbelasting voor bedrijven die goed hebben geboerd in de coronacrisis zoals supermarkten. Zij moeten meer betalen om ondernemers te helpen die het minder goed hebben gehad.

Over de grens jagen

Rutte snapt het idee van het CDA, maar waarschuwde ook dat de bedrijven voor veel banen zorgen. Hij vreest dat dit soort ondernemingen over de grens worden gejaagd als ze in Nederland zwaar worden belast.

Ook Lilian Marijnissen mengde zich in het debat:

De zes (ingekorte) reacties op de stelling

  • Mark Rutte (VVD): "Als het op een gegeven moment nodig zou zijn om de lasten te verzwaren, dan ben ik er ook voor dat het als eerste terecht komt bij de hoogste inkomens."

  • Sigrid Kaag (D66): "Ik vind het heel redelijk dat grootste vervuilers en de grootste vermogens hun steentje bijdragen."

  • Geert Wilders (PVV): "Zeker, er moet meer geld naar de werkenden en naar de gepensioneerden. Als de rijkeren daarvoor iets meer moeten betalen dan is dat heel erg redelijk."

  • Lilian Marijnissen (SP): "Als je nu ziet hoe de ongelijkheid is toegenomen: het aantal miljonairs is gegroeid, maar het aantal daklozen verdubbeld. De rijkste 10 procent van Nederland bezit twee derde van ons totale vermogen. Dat is super oneerlijk."

  • Jesse Klaver (GroenLinks): "Op ons allemaal rust de dure plicht om die ongelijkheid op te heffen en er voor te zorgen dat de rekening van de crisis op de zwaarste schouders terecht komt."

  • Wopke Hoekstra (CDA): "De vraag is straks of de rekening niet vooral moet neerkomen op de mensen met de hoogste inkomens en de bedrijven die de meeste winst hebben gemaakt in deze crisis. Ik vind dat fair, ik vind dat redelijk, ik vind dat solidair."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RTL Verkiezingsdebat: reacties en belangrijke fragmenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore