Ga naar de inhoud
Stemmen ronselen

Onderzoek naar oproep Baudet om 'volmachten te regelen'

Thierry Baudet bij het partijkantoor van Forum voor Democratie. Beeld © Robin Utrecht

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat kijken of Thierry Baudet de wet heeft overtreden door zijn kiezers op te roepen om volmachten te regelen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het ronselen van stemmen is strafbaar.

Baudet roept zijn kiezers in een filmpje op om 'volmachten te regelen' bij mensen die 'misschien niet zo politiek betrokken zijn'. 

"Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven", zegt Baudet in het fragment.

"Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen." 

Offline gehaald

Forum voor Democratie heeft het bewuste fragment inmiddels offline gehaald, omdat het zou zorgen voor verwarring. Een woordvoerder van de partij laat weten dat FVD-leden zich uitsluitend mogen richten tot mensen die zelf al van plan waren om bij volmacht te stemmen, maar moeite hebben een gevolmachtigde te vinden. "In dat geval is uitdrukkelijk geen sprake van ronselen."

Politie
Lees ook:
Politie kijkt of Baudet coronaregels overtrad op Urk

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt dat het initiatief voor een volmacht altijd moet liggen bij de persoon die de volmacht afgeeft. Iemand vragen om een volmacht is strafbaar.