Voor 12 maart

Ouderenbond bezorgd over verkiezingen: 'Doe briefstem op tijd op de post'

26 februari 2021 15:25 Aangepast: 26 februari 2021 20:06
(Archieffoto) Beeld © ANP

Ouderenbond ANBO maakt zich zorgen over het verloop van de Tweede Kamerverkiezingen onder ouderen. 30 procent van de ouderen wil via brief gaan stemmen, maar de ANBO vreest dat veel mensen de briefstem niet op tijd op de post doen. Dat moet uiterlijk voor 12 maart.

Om het stemmen 'coronaproof' te laten verlopen heeft het kabinet bepaald dat mensen vanaf 70 jaar per brief mogen stemmen. Ook kan op veel plaatsen al voor 17 maart worden gestemd, op 15 en 16 maart. En kiezers mogen deze keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

Bij het briefstemmen is het dus belangrijk dat de post op tijd binnen is. Daarom wijst ANBO erop dat ouderen hun briefstem al voor 12 maart op de brievenbus moeten doen.

Verder is het erg belangrijk dat het briefstemmen op de juiste manier gebeurt. Zo moet het stembiljet in een bijgeleverde envelop worden gestopt en vervolgens dichtgeplakt in een andere envelop worden gestopt.

Het risico bestaat dat een stem anders ongeldig wordt verklaard. En dat gaat sneller dan gedacht, zegt ANBO-woordvoerder Ewald van Kouwen uit.

Briefstemmen, zo moet het:

Stembiljet invullen: vul het briefstembiljet in. Dat mag met elke kleur en hoeft dus niet per se met rood. Let er bij het gebruik van een pen op dat de inkt droog is, zodat er geen vlekken op het briefstembiljet komen tijdens het dichtvouwen.

Stembiljet in envelop doen: stop het ingevulde briefstembiljet in de stembiljet-envelop en sluit de envelop.

Stempluspas ondertekenen: onderteken de stempluspas. Als een handtekening zetten niet kan, dan hoeft dat niet.

Alle stukken in retourenvelop doen: stop de ondertekende stempluspas en de gesloten stembiljet-envelop in de retourenvelop. Plak de retourenvelop dicht. Verstuur de envelop per post voor 12 maart of geef het af op een gemeentelijk afgiftepunt.

Nou legt de overheid wel enige coulance aan de dag voor de 70-plussers. Als een stempas niet is ondertekend is de stem toch geldig. En als alleen de grote envelop wordt gebruikt met daarin de kieslijst en de stempas – dus zonder andere envelop er in – dan wordt er vanuit gegaan dat de kiezer zelf afstand heeft gedaan van het stemgeheim. Dan telt de stem wel. "Maar dat gaat de overheid niet actief promoten omdat het niet is zoals het hoort", zegt Van Kouwen.

Betere voorlichting

Om de tegemoet te komen aan de zorgen van onder meer de ANBO heeft het kabinet toegezegd door middel van reclames en advertenties de komende tijd nog meer aandacht voor te vragen voor het goed invullen van de briefstemmen.

De overheid heeft al een website opgezet met een uitgebreide uitleg, antwoorden op vragen en filmpjes hoe het briefstemmen in z'n werk gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore