Bijzonder bevallingsverhaal

VVD'er helpt bij geboorte eigen kind langs de weg: 'Ging razendsnel'

26 februari 2021 15:29 Aangepast: 26 februari 2021 17:36
De navelstreng werd in de auto doorgeknipt.

De verkiezingscampagne zit vol verrassingen. Daar kan kandidaat-Kamerlid Eelco Heinen (39) over meepraten. Zijn vrouw beviel woensdagnacht van een zoon in de auto in Den Haag. "Het ging allemaal zo snel, opeens zag ik het hoofdje al. Heel onwerkelijk, maar de echte held in dit verhaal is absoluut mijn vrouw."

De felicitaties stromen binnen op het bijzondere bevallingsverhaal. Ook premier Rutte heeft de trotse vader al gefeliciteerd. "Al is het allemaal nog heel onwerkelijk", zegt vader Eelco. 

In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de hoogzwangere vrouw van de VVD'er, nu nog fractiemedewerker, opeens weeën. "Mijn vrouw Inés maakte me wakker, ze hield het niet meer en we moesten direct naar het ziekenhuis. Ik was nog vrij relaxt en wilde eerst nog mijn avondklokformulieren invullen." Maar er was geen tijd te verliezen: "Opschieten, schreeuwde ze."

Eelco Heinen is de hoogste nieuwkomer op de VVD-lijst: hij staat 12e. Eelco Heinen is de hoogste nieuwkomer op de VVD-lijst: hij staat 12e.

Razendsnel

Spullen werden razendsnel gepakt, het 3-jarige andere zoontje uit bed gesleurd en de auto gestart. "Mijn achterdeuren zijn stuk dus het was nog een heel gedoe om alles in de auto te krijgen. En in de stress reed ik ook nog verkeerd: naar de kinderopvang in plaats van het ziekenhuis."

Ondertussen werden de weeën feller en heftiger. "Ik probeerde flink door te rijden, maar wilde ook geen ongelukken maken. Ik moest koel blijven. Gelukkig was er geen kip op de weg. Ik dacht steeds: we redden het ziekenhuis, we gaan het halen. Maar vlak voor het ziekenhuis gooide Inés haar benen op het dashboard. En opeens was daar al het hoofdje van de baby."

De auto werd stilgezet, met het HagaZiekenhuis al in het zicht. "Terwijl ik uitstapte en naar de kant van mijn vrouw rende, werd ons zoontje geboren. Razendsnel ging het allemaal."

Slaperige portier

De kersverse vader rende naar het ziekenhuis. Hulptroepen halen. "Er stond een wat slaperige portier voor de deur. Hij haalde snel artsen en verpleegsters. Die zijn naar de auto gerend waar Inés met onze twee kindjes wachtte." In de auto heeft Eelco de navelstreng doorgeknipt. Een zuster maakte de foto.

Moeder en kind maken het goed. Het is nog wel wat onwerkelijk allemaal. Maar na dit avontuur heeft het toekomstige VVD-Kamerlid meteen een belangrijke les opgedaan. "Net als een bevalling laat de politiek zich niet altijd plannen. Maar als je inventief, creatief en rustig blijft, kun je alles aan."

Welke naam?

Of het pasgeboren zoontje Mark gaat heten, vernoemd naar de premier? "Ik had een weddenschap lopen met mijn collega Kees Berghuis. Als het kindje op zijn verjaardag geboren zou worden, zou het Kees heten. En dat gebeurde dus. Maar mijn vrouw Inés gaat uiteindelijk over de naam. Zij is de echte held. En ze is Spaanse. Dus ik denk niet dat het Kees wordt. En ook geen Mark. Dan zal het eerder Marcos worden, haha."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore