Wel voorbereidende gesprekken

Terrassen blijven komende tijd gesloten, ondanks druk van horecabazen

25 februari 2021 19:14
Weer op een terras? Het zit er op korte termijn nog niet in. Beeld © ANP

Ondanks de toenemende druk van een groep horeca-ondernemers is het kabinet niet van plan om op korte termijn de terrassen te openen. "Ik begrijp de moeheid en frustratie. Maar we moeten het niet doen", zegt demissionair minister De Jonge.

Wel worden er de komende tijd voorbereidende gesprekken gevoerd waarin wordt gekeken - als het weer kan - hoe de horeca weer langzaam open kan. 

Maar het kabinet gaat niet in op de wens om voor aanstaande dinsdag, de deadline die een groep horecabazen heeft gesteld, de terrassen weer te openen. "Het kan gewoon niet", zegt minister De Jonge. "We moeten niet opeens rücksichtslos allerlei dingen gaan openen. Dan zijn we straks weer terug bij af."

Grens is bereikt

65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roepen cafébazen op tot actie om de terrassen weer te openen. De horecabazen zeggen dat de grens is bereikt en dat het kabinetsbesluit om de zaken nog langer dicht te houden niet langer houdbaar is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

Ook trekken veel mensen naar buiten met het goede weer en verzamelen ze op bankjes en parkjes. Het Vondelpark moest vandaag weer worden afgesloten omdat mensen er massaal op uit gaan.

'Meer bewegingen'

Een ruime meerderheid van de burgemeesters die verenigd zijn in het Veiligheidsberaad willen ook dat de terrassen open gaan. Mensen zoeken de ruimte toch wel op, en dat valt niet meer te handhaven, zeggen de burgemeesters. 

Maar De Jonge gelooft niet dat terrassen kunnen helpen om mensen gereguleerd te spreiden. "Het zou zorgen voor meer bewegingen, meer ontmoetingen, meer contacten."

Buikpijn

Er zijn afgelopen week al enkele versoepelingen ingezet, vervolgt de minister. De middelbare scholen en mbo's gaan weer deels open en de meeste contactberoepen mogen weer aan slag. "En die stappen zetten we al met een beetje buikpijn. We zitten nu niet in de sfeer van versoepelen. We nemen nu bewust een risico omdat het risico van niets doen zou kunnen betekenen dat mensen niet meer bereid zijn om maatregelen vol te houden. En ook dat risico kunnen we niet zomaar lopen."

Bekijk ook: dit was het turbulente jaar van de horeca

Dicht, open en weer dicht: dit was het turbulente jaar van de horeca

Er is de komende tijd wel intensief contact tussen de horeca en het ministerie van Economische Zaken. Ook vandaag was er zo'n gesprek. Er worden tijdens die gesprekken voorbereidende stappen gezet om te kijken, als het weer kan, hoe de horeca weer open kan.

Motie

De Tweede Kamer heeft unaniem van het CDA en de VVD aangenomen die het kabinet oproept om richting de volgende persconferentie, op maandag 8 maart, te bekijken of de terrassen veilig open kunnen. 

Maar De Jonge waarschuwt en durft nog niets te beloven: "Ik ben echt heel voorzichtig. Ook vandaag stijgende de besmettingen weer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore