Ga naar de inhoud
Kamer achter motie

Tweede Kamer: China pleegt volkerenmoord op Oeigoeren

Vandaag werd in Den Haag gedemonstreerd door sympathisanten van de Oeigoerse minderheid in China. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De Tweede Kamer vindt dat China volkerenmoord op de Oeigoerse moslimminderheid pleegt. Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie hierover van D66 en de ChristenUnie. In de motie staat dat in China 'genocide plaatsvindt op de Oeigoerse minderheid'.

Een ruime meerderheid van onder meer CDA, SP, GroenLinks, PvdA, DENK en Partij voor de Dieren steunt deze uitspraak.

Het kabinet wil nog niet van volkerenmoord spreken, schreef minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vorige week aan de Kamer. Er is volgens hem wel sprake van 'grootschalige mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren' die in de noordwestelijke regio Xinjiang wonen.

'Grootste massaopsluiting sinds Tweede Wereldoorlog'

Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) is er wel degelijk sprake van volkerenmoord en moet het kabinet dat benoemen. "De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten, zijn zo groot dat je ze vanuit de ruimte kunt zien. Dit is de grootste massaopsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag dat dit langer doorgaat is een dag te veel. We kunnen niet wegkijken."

Twitter
Lees ook:
Twitter blokkeert account Chinese ambassade na tweet Oeigoeren-kampen

De VVD steunt de motie niet. De partij vindt dat eerst 'zorgvuldig moet worden vastgesteld' of inderdaad sprake is van 'uitroeiing van een volk'.

'Geen Winterspelen in Peking'

De Tweede Kamer heeft het kabinet eerder opgeroepen steun te zoeken voor Europese strafmaatregelen tegen Chinese mensen en bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren.

Het Canadese parlement nam maandag een motie aan die de behandeling van Oeigoeren door China als genocide bestempelt. China reageerde boos en heeft protest aangetekend.

Ook wil het Canadese parlement dat de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking worden verplaatst als de genocide doorgaat. D66 wil dat Nederland zich daarbij aansluit.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.