Ga naar de inhoud
Zeker 6500 doden

SP wil voorkomen dat premier of koning naar WK in Qatar gaan

Sadet Karabulut (SP) wil de premier of de koning niet naar het WK in Quatar gaan.

Nederland moet volgend jaar geen officiële vertegenwoordiger sturen naar het WK voetbal in Qatar. Een motie met die strekking dient SP-Kamerlid Sadet Karabulut opnieuw in. Er zijn bij werkzaamheden voor het WK voetbal in Qatar al zeker 6500 doden gevallen. Vanmiddag wordt erover gestemd.

Als de motie wordt aangenomen blijven de premier en de koning in 2022 gewoon in Nederland als Oranje deelneemt aan het WK.

Erbarmelijke omstandigheden

Karabulut is geraakt door de misstanden bij de bouw van de stadions in Qatar. ''Arbeidsmigranten werken er onder erbarmelijke omstandigheden. Salarissen zijn laag en worden vaak maandenlang niet betaald'', aldus Karabulut. 

Ze schetst de situatie van een arbeider die is geëlektrocuteerd bij werkzaamheden aan een stadion. ''De familie werd vervolgens geconfronteerd met de rekening van een van de koppelbazen. De arbeiders moeten betalen om te mogen werken. Deze arbeider had nog iets van een schuld uitstaan."

Zeker
Lees ook:
Zeker 6500 doden in 10 jaar bij voorbereidingen WK voetbal Qatar

In juni stemden onder meer rechtse partijen tegen de motie. Ook D66 was toen tegen. Die partij heeft nu al bij monde van partijleider Sigrid Kaag aangegeven dat de misstanden in Qatar zo ernstig zijn dat er een boycot moet komen.

Ook partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie pleit daar voor. In een uitzending van NOS op 3 zei hij dat hij niet naar het voetbal in Qatar zou kunnen kijken. ''De bodem onder die stadions is doordrenkt met bloed'', als Segers. 

De VVD vindt het goed dat er internationale druk wordt uitgeoefend om een einde te maken aan de misstanden, maar Tweede Kamerlid Sven Koopmans benadrukt dat zijn partij tegen een voetbalverbod is.

Vertegenwoordigers

Daar is het Karabulut ook niet om te doen. ''Wij gaan niet over de vraag of Oranje daar straks gaat voetballen, maar wel over wie we er naartoe sturen als Nederland deelneemt. De inzet van onze motie is dat we geen officiële vertegenwoordigers sturen."

Karabulut verwacht niet dat het goedkomt in Qatar. ''Toen ik de motie in juni voor het eerst indiende was er nog sprake van 4000 dode arbeidsmigranten. Nu zijn dat er al meer dan 6000. Het wordt echt tijd om een signaal af te geven. Wij willen ook dat Nederland dat internationaal bespreekt en dat ook andere landen meedoen''.