9 meldingen

MeToo-onderzoek invloedrijke D66'er: geen sprake van seksuele intimidatie

24 februari 2021 19:02 Aangepast: 24 februari 2021 20:18
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het MeToo-onderzoek dat D66 eind vorig jaar is gestart naar de invloedrijke D66'er Frans van Drimmelen heeft niet geleid tot een beschuldiging van seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Eind vorig jaar beschuldigde een anonieme vrouw de D66'er van grensoverschrijdend gedrag. Wel stellen de onderzoekers op basis van gesprekken met D66'ers binnen de partij dat er mensen zijn die zich er onveilig voelen.

De partij deed ook een algemene oproep aan iedereen die te maken heeft gehad met onveilige situaties binnen de partij.  Daarop kwamen negen meldingen binnen. 

'Vervelend mannetje'

D66 stelde in december een onderzoek in na een anoniem bericht waarin een vrouw invloedrijke D66'ers, onder wie Frans van Drimmelen, beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Van Drimmelen was oud-voorzitter van de talentencommissie. "Hij begon een vervelend mannetje te worden toen ik nul op zijn rekest gaf. Hij wilde meer op relationeel en seksueel vlak", schreef de vrouw. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 start onderzoek naar seksuele intimidatie binnen partij

Partijleider Sigrid Kaag stelde 'zeer geschrokken te zijn' en stelde een extern en onafhankelijk onderzoek in. Dat onderzoek, door bureau BING, is nu afgerond. Er komt uit naar voren dat er geen situaties van seksuele intimidatie en machtsmisbruik zijn gebleken rond Van Drimmelen. Ook is er geen bewijs dat Van Drimmelen iemand heeft vastgehouden op een kamer, zoals de vrouw meldde in haar blog. 

Gesprekken politie

Wel zijn er gesprekken tussen de politie en Van Drimmelen geweest omdat hij contact zou hebben gezocht met de vrouw. Er is geen aangifte gedaan. Wel is in de partijtop van D66 onvrede over de afhandeling hiervan. 

De onderzoekers interviewden verschillende betrokkenen over de rol van Van Drimmelen. Daaruit blijkt dat hij geen bepalende rol heeft vervuld bij het samenstellen van kieslijsten voor Tweede Kamerverkiezingen of de Europese Verkiezingen.

'Geflirt tijdens borrels, soms grensoverschrijdend gedrag'

Het onderzoeksbureau BING schrijft: 'Uit verschillende interviews blijkt dat er een informele, joviale en gezellige sfeer heerst binnen D66. Met name tijdens congressen, borrels en bestuurdersweekenden stappen bepaalde mannen op (jonge) vrouwen af waarbij ook (seksuele en/of buitenechtelijke) relaties ontstaan. In de ogen van de meeste van deze geïnterviewden worden deze relaties niet als problematisch ervaren en past het volgens hen ook bij de liberale gedachte van een partij als D66 dat dit iedereens eigen verantwoordelijkheid is.'

'Anderen geïnterviewden geven echter aan dat er daarbij soms sprake is van grensoverschrijdend gedrag van bepaalde mannen doordat er ongepaste en seksistische/denigrerende opmerkingen worden gemaakt over en richting vrouwen of doordat bepaalde mannen te veel in de persoonlijke ruimte van (jonge) vrouwen komen. Deze mannen zouden zich er onvoldoende van bewust zijn dat dergelijk gedrag als ongewenst of ongepast kan worden gezien.' 

D66 deed naar aanleiding van de melding ook een algemene oproep aan alle D66'ers om zich te melden als er sprake is (geweest) van een onveilige situatie. Negen personen hebben dat gedaan. Eén melding dateert uit de vorige eeuw. De andere hadden plaats tussen 2007 en 2019. 

Bang voor gevolgen

Van deze negen personen hebben er zeven aangegeven dat zij niet wilden dat hun verhaal nader werd onderzocht. Vier van deze zeven vonden nader onderzoek niet nodig, omdat het voorval goed was afgehandeld of omdat zij hun ervaring enkel wilden delen om een bepaalde cultuur weer te geven. Drie anderen waren bang voor de gevolgen voor henzelf en hun loopbaan. Tot slot waren er twee personen die aangaven wel behoefte te hebben aan nader onderzoek.

D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings stelt dat elk geval er één te veel is.  "Het rapport laat zien dat in het verleden bij enkele meldingen niet de veilige omgeving is geboden die verwacht mag worden. Wij trekken ons dit als bestuur zeer aan. Wie de moed heeft om naar voren te stappen, moet altijd in goed vertrouwen veilig een luisterend oor vinden en kunnen rekenen op een zorgvuldige afhandeling."

Bekijk ook: Dit zei Sigrid Kaag eerder over de kwestie

Lijsttrekker Kaag reageert op onderzoek seksuele intimidatie D66

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore