Ga naar de inhoud
Coronapersconferentie

Rutte: 'We nemen nu een klein beetje risico, dat is ongelooflijk spannend'

Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

We zitten in een fase waarin we bereid moeten zijn 'een klein beetje meer risico te nemen', zegt demissionair premier Rutte. Daarom worden een paar versoepelingen mogelijk, zoals het openen van de meeste contactberoepen en winkelen op afspraak per 3 maart. Maar Rutte waarschuwde ook: "We doen iets heel spannends. Deze verruimingen zijn in deze fase niet gratis." Daarom blijft de avondklok tot 15 maart gelden.

"Een derde golf is volgens deskundigen onvermijdelijk", zei Rutte tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. "Maar hoe langer deze crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden." Daarom maakte Rutte de afspraak met alle Nederlanders: "Uw gedrag doet ertoe. Hou je aan de regels."

Coronaregels:
Lees ook:
Coronaregels: de vier verruimingen op een rij

Premier Rutte en minister De Jonge maakten een paar versoepelingen bekend. De meeste contactberoepen kunnen weer aan de slag , zoals kappers en rij-instructeurs. "Het is belangrijk om deze beroepen open te stellen", zei Rutte. Sekswerkers mogen nog niet aan de slag. 

Middelbare scholen

Ook de middelbare scholen en mbo's gaan weer gedeeltelijk open, vanaf maandag 1 maart. Er zijn voorwaarden: "De regel van anderhalve meter blijft gelden. En er zijn duidelijke regels." De leerlingen gaan in elk geval één dag per week naar school. Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.

Verder worden de sportregels voor jongeren buiten versoepeld tot 27 jaar. De sportscholen blijven nog wel dicht. 

Rutte: 'Scholen weer open, maar wel met maatregelen'

01:37
Per 1 maart gaan de scholen in het voortgezet onderwijs weer open.

Heel beperkt winkelen

Ook krijgen de winkeliers wat meer ruimte: vanaf 3 maart kan winkelen op afspraak. "Per verdieping mogen er maximaal twee klanten zijn. Uiteraard geldt de mondkapjesplicht en de anderhalve meter." 

Rutte: "Maar het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen."

Avondklok

De avondklok blijft tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen. Net als de bezoekregeling van 1 persoon per dag. Rutte: "Het OMT is heel helder: als je de avondklok eraf haalt, dan is er niets meer mogelijk. We willen er nog altijd als eerste vanaf. Maar het is niet mogelijk."

Voor de horeca, restaurants en de terrassen is er nog geen goed nieuws. "'We moeten het stap voor stap doen. De aanzuigende werking van de horeca is groot. Het leidt tot veel verkeer. Anders dan bij het openen van kappers."

Bekijk ook: Scholen open en winkelen op afspraak: dit zijn de nieuwe versoepelingen

04:22
Kijk hier de vier versoepelingen uit de persconferentie terug.