Versoepeling coronamaatregelen

Weinig vertrouwen in shoppen op afspraak: 'Financiële nood winkeliers is hoog'

23 februari 2021 14:54 Aangepast: 23 februari 2021 15:21
Winkeleigenaar Dick Bijnen en zijn vrouw Martal. Beeld © ANP

Eén van de versoepelingen die het kabinet naar verwachting gaat aankondigen is het winkelen op afspraak. Toch vrezen veel winkeliers dat alleen die maatregel ze niet uit de brand gaat helpen. "Tussen de 50.000 en 60.000 banen staan op de tocht. De paniek en de financiële nood zijn hoog", zegt brancheorganisatie INretail.

"Het is absoluut noodzakelijk dat we weer opengaan, we verdienen nu geen euro", zegt Dick Bijnen, eigenaar van herenmodezaak Bijnen Mode in Veldhoven.

De kledingzaak voor mannen van 12 tot 100 jaar heeft een winkelvloer van meer dan 600 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen. Bijnen heeft vier medewerkers in dienst. "Het water komt ons langzaam tot de lippen. Het was een heel gezond bedrijf, dus we konden het wel even uitzingen, maar het wordt steeds lastiger. Het zou fijn zijn als ik al het personeel aan de gang zou kunnen houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol omzeilt regels click en collect met goedkeuring overheid

Click en collect

Het click en collect-systeem waardoor het kabinet het mogelijk maakte om online gekochte producten zelf bij winkels op te halen, leverde voor Dick niet de verlichting op die was gehoopt. "Qua omzet maakt het geen verschil. Het enige voordeel is dat we spullen niet meer zelf naar klanten hoeven te brengen. Dat scheelt veel tijd en geld."

De Veldhovens ondernemer hoopt dat hij zoveel mogelijk klanten kan ontvangen door de nieuwe versoepelingen. "Met één afspraak per uur red ik het niet. Om een beetje uit de kosten te komen, heb ik drie klanten per halfuur nodig."

Utrechtse cadeauwinkel

Ook bij de cadeauwinkel Keck & Lisa in Utrecht verwachten ze niet al te veel van winkelen op afspraak. "Ik denk dat mensen zich een beetje opgelaten voelen als ze bij ons de winkel 'afhuren'", vertelt bedrijfsleider Esther Sant. "Dan voelen ze zich misschien ook verplicht om iets te kopen, dat hoeft natuurlijk niet. Maar die druk lijkt me niet fijn winkelen."

Sant heeft ook een woonwinkel aan de Utrechtse Oudegracht. "Daar willen mensen vast wel een afspraak voor maken. Dan kunnen ze bijvoorbeeld even proefzitten op een bank of stoel. Zulke dingen moet je toch even in het echt zien."

Streng protocol

Brancheorganisatie INretail, die spreekt namens retailondernemers in de niet-voedselsector, ziet weinig in winkelen op afspraak. "Wij willen dat de winkels weer opengaan zoals het was, dus voor het ingaan van de laatste lockdown in december", zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. Toen gold er een streng protocol voor winkels.

"Toen lieten we één klant per 10 vierkante meter winkeloppervlak binnen, deden we een gezondheidscheck aan deur en gaven we looprichtingen aan. Dat hebben we al negen maanden gedaan. Dat kan opnieuw veilig en kunnen we goed organiseren."

Volgens de brancheorganisatie is het heel hard nodig dat de deuren weer op die manier opengaan. "Ondernemers gaan kapot. 56.000 winkeldeuren zitten nu op slot en tussen de 50.000 en 60.000 banen staan op de tocht. De paniek en de financiële nood slaan toe", zegt Te Grotenhuis. Hij wijst naar België en Duitsland, waar winkels al gedeeltelijk of helemaal open zijn. Vanavond maakt het kabinet bekend of de winkels weer open gaan en op welke manier.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur te volgen op RTL 4 en op deze site en app

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore