Vanavond persconferentie

Kabinet wil samenleving voorzichtig van slot na maatschappelijke druk: 'Rek is er uit'

23 februari 2021 06:39 Aangepast: 23 februari 2021 13:36
Demissionair minister De Jonge voorafgaand aan het Catshuisoverleg gisteren. Beeld © ANP

Het kabinet maakt vanavond waarschijnlijk bekend dat álle contactberoepen, zoals kappers en rij-instructeurs, weer aan de slag kunnen. Ook is het de bedoeling dat de middelbare scholen en het MBO weer gedeeltelijk open gaan. De versoepelingen worden vooral gemaakt vanuit toenemende maatschappelijke druk, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Vanavond om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie en worden de coronaversoepelingen definitief bekendgemaakt. De persconferentie is live te volgen op onze site en RTL4 en RTLZ. 

Versoepelingen

Het is zo goed als zeker dat de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer deels opengaan. Het kabinet heeft altijd gezegd, dat het openen van de scholen bovenaan de wensenlijst staat. Het zou gaan om een aantal dagen per week. Ook MBO'ers zullen weer gedeeltelijk naar school kunnen. Verder is het de bedoeling dat de sportregels voor jongeren buiten versoepeld worden.

Ook krijgen de winkeliers wat meer ruimte: door winkelen op afspraak mogelijk te maken. "Ze zijn er nog niet helemaal over uit hoe dat 'winkelen op afspraak' dan precies vorm moet gaan krijgen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kappers en scholen onder strikte voorwaarden weer open, winkelen op afspraak'

Maatschappelijke druk

De Britse mutatie baart nog altijd zorgen en het aantal besmettingen ligt nog altijd rond de 4000 per dag. Waarom dan toch versoepelen? Heeft dat te maken met de verkiezingen over een paar weken? 

"Bij álles wat in politiek Den Haag gebeurt, spelen de verkiezingen een rol. Maar die paar versoepelingen komen vooral door de maatschappelijke druk. Van jongeren en van sectoren die pleiten om de samenleving van het slot te halen", zegt Lambie. "Ook bij burgemeesters en partijen in de Kamer hoor je die wens. En ook in het kabinet klinkt het gevoel: de rek is er nu wel uit."

Waarschuwing

"Achter de schermen wordt de vergelijking met een ventiel gemaakt. Vanwege alle druk wordt het ventiel nu een beetje opengedraaid. Maar daar hangt ook waarschuwing aan: als de coronacijfers weer de verkeerde kant op gaan, dan wordt het ventiel weer dichtgedraaid."

De burgemeesters van de veiligheidsregio's lieten gisteren weten dat handhaving van de coronamaatregelen ingewikkelder wordt. "Daarom vragen burgemeesters om goed te kijken naar de regels in de buitenlucht." 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Verlengen of versoepelen? Dit doen de landen om ons heen

Avondklok verlengd

Om de versoepelingen mogelijk te maken blijft de avondklok. Zoals het er nu naar uit ziet wordt de ingrijpende maatregel verlengd met drie weken. Dat is toch wel opmerkelijk, zegt Lambie. "Bij de invoering en in debatten is telkens gezegd: deze maatregel ligt bovenop de stapel ligt om te schrappen. Dat heeft Rutte keer op keer benadrukt. Maar dat verschuift. Er is draagvlak voor onder de bevolking en volgens de experts heeft de maatregel toch effect. Daarom gebruikt men de avondklok nu als 'gewone' maatregel, om andere versoepelingen mogelijk te maken."

Ook de bezoekregel - maximaal 1 persoon op bezoek per dag - blijft nog gelden, zo is de verwachting. Op 9 maart is er een nieuwe persconferentie. Dat is volgens betrokkenen een nieuw weegmoment voor de avondklok. 

Bekijk ook: Kapper knipt je gelukkig

Misschien gaan ze daarna open, maar nog zeker tot 2 maart blijven de kappers dicht, en dat is volgens deskundigen slecht voor ons welzijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore