Ga naar de inhoud
Snellere versoepelingen?

Burgemeester Hilversum: 'Gooi de terrassen weer open'

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. Beeld © ANP

De rek is eruit, dus er moet snel perspectief komen voor de winkeliers en horeca. Die oproep doen burgemeesters tijdens het Veiligheidsberaad. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes wil meer versoepelingen voor de horeca. "Er zijn best wel mogelijkheden. Het lijkt mij geen probleem om de buitenterrassen te openen."

Meerdere burgemeesters van de veiligheidsregio's hebben brieven en mailtjes binnengekregen van bezorgde winkeliers en horecaondernemers die zwaar aan de grond zitten. "Iedereen is het zat", zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen bij de inloop van het burgemeestersoverleg in het provinciehuis in Utrecht.

"De wens van steeds meer mensen om meer te versoepelingen kan ik me goed voorstellen." 

Zorgen

Ook uit Utrecht klinkt dat geluid. "Ik krijg brieven van de winkeliersverenigingen en horeca dat ze echt bezorgd zijn", zegt burgemeester Sharon Dijksma. "Ik denk dat het belangrijk is dat we vooruit gaan denken hoe we straks verder kunnen gaan. We zijn nu op een punt dat we ook niet meer alles geloofwaardig tegen kunnen houden, dus ik hoop dat er iets mogelijk is. Maar ik durf nog niks te beloven."

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam: "Mensen zijn moe en gedeprimeerd."

Middelbare
Lees ook:
Middelbare scholen en mbo deels open, avondklok blijft

'Terrassen weer open'

Pieter Broertjes, voorzitter van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, wil nog verder gaan. "De samenleving moet weer open. Dat kan niet anders", zegt de Hilversumse burgemeester. "Ik mis de horeca in de plannen. De samenleving snakt naar meer openheid."

Volgens Broertjes kunnen de buitenterrassen zonder problemen open. "Daar zijn geen besmettingen. Dus er zijn best wel mogelijkheden, maar dan moet je het wel willen met elkaar. 

De winkeliers staan op omvallen, zegt Broertjes. "We horen nu ook al vier weken dat het Britse virus desastreuze gevolgen zal hebben en dat blijft toch ook uit. En we moeten nu wel open een keer." 

Minister Ferd Grapperhaus wil nu nog geen toezeggingen doen over de terrassen. Hij wil het advies van de experts afwachten.

Versoepelingen

Morgen is er weer een persconferentie van het demissionaire kabinet. Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer gedeeltelijk opengooien, lieten bronnen weten aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Ook de contactberoepen, zoals kappers, lijken onder strikte voorwaarden weer open te kunnen als vanaf 2 maart de huidige lockdown afloopt. Ook zal er meer buitensport voor jongeren mogelijk worden.

De avondklok wordt wel verlengd met drie weken. En ook de regeling dat je maximaal één persoon op bezoek mag hebben, blijft gelden.

 

Bekijk ook: Kapper knipt je gelukkig

02:02
Misschien gaan ze daarna open, maar nog zeker tot 2 maart blijven de kappers dicht, en dat is volgens deskundigen slecht voor ons welzijn.