Overtreden corona-maatregelen

Campagneteam CDA al dagen bezig met uitje Hoekstra: 'Insteek was even schaatsen'

19 februari 2021 17:05 Aangepast: 19 februari 2021 23:34
Wopke Hoekstra (links) en Sven Kramer op het ijs van Thialf. Beeld © Leonard Walpot Studio LNRD

De overtreding van de coronamaatregelen door CDA-leider Wopke Hoekstra door met Sven Kramer in Thialf te schaatsen, werd afgelopen week al uitvoerig voorbereid door het CDA-campagneteam. "Het was de insteek om het ijs even aan te raken en dus even te schaatsen", laat de Friese CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe weten, die het bezoek regelde.

"Het ging er om om even de context van Thialf te ervaren", laat De Rouwe weten via zijn woordvoerder Peter van den Meerschaut. "Maar daar zaten instructies bij. Niet puur voor de lol schaatsen."

Dagen van voorbereidingen

De Rouwe polste begin deze week schaatser Sven Kamer. De Rouwe is Statenlid voor het CDA in de provincie Friesland en had Kramer benaderd of hij Hoekstra wilde ontvangen. Volgens betrokkenen om aandacht te vragen voor Sportstad Heerenveen en ijsstadion Thialf.  Een andere betrokkene laat weten dat Sven Kramer vorige week al werd gebeld voor de ontmoeting.

Hoekstra zelf stelt dat hij de avond voor zijn bezoek aan Thialf (woensdagavond dus) besloot dat hij een paar rondjes zou gaan schaatsen met topschaatser Sven Kramer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wopke Hoekstra door het stof na rondje schaatsen in Thialf

Pers ingelicht

Vervolgens werd de pers ingelicht. Op het moment van het bezoek, gistermiddag rond het middaguur, staat er een camerateam klaar en is er een journalist van de Leeuwarder Courant aanwezig. Hoekstra stapt in sportkleding uit zijn dienstauto. In Thialf trekt hij zijn schaatsen aan. "Tegen de cameraploeg vertelt hij, terwijl hij naast Sven Kramer zijn ijzers onderbindt, trots over zijn eigen schaatsen: "Weet je wat zo grappig is met deze schaatsen, je gaat dus nooit op je bek."

Hoekstra gaat op het ijs inderdaad niet op z'n bek. Hij schaatst een paar rondjes met Sven Kramer, zegt tegen de krant dat hij dat 'echt supercool' vindt, en vertrekt anderhalf uur na aankomst weer.

's Avonds plaatst hij op zijn twitteraccount een trotse en stichtelijke boodschap: "Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen. Samen met @SvenKramer86 schaatste ik in het mooie #Thialf."

Zijn tweet leidt tot ongeloof en woede. 'Waarom mag Hoekstra wel, maar de rest van Nederland niet binnen schaatsen?' is de tendens. De mensen op Twitter weten dat Hoekstra in overtreding is. Schaatsen in een overdekte hal is volgens de corona-maatregelen voor niet-schaatsers niet toegestaan.

Uitgebreide excuses

Het CDA weet vrijdagochtend hoe laat het is. Hoekstra heeft 's ochtends overleg op het ministerie van Algemene Zaken in het ministeriële team dat de aanpak van de coronacrisis bespreekt. Daar staat de pers de bewindslieden op te wachten.

Hoekstra geeft daar voor elke journalist en cameraploeg die het maar wil horen ruiterlijk zijn fout toe. "Ik had dat natuurlijk niet moeten doen." De CDA-leider zegt dat hij 'de verleiding had moeten weerstaan om de schaatsen onder te binden en gewoon m'n gympen aan moeten houden'.

Hoewel Hoekstra daarmee suggereert dat het schaatsen een spontane actie was, blijkt dus dat het CDA-campagneteam dat al de hele tijd van plan was. En de blijdschap over het niet kunnen vallen op het ijs dankzij Hoekstra's schaatsen, is vandaag voor de camera ook totaal weg bij de CDA-leider. "Nou, daar niet fysiek. Maar dan wel hier bij jullie."

Niet de eerste CDA-uitglijder

Hoekstra is niet de eerste CDA-minister die uitglijdt over de coronaregels. Deze zomer moest minister Grapperhaus in de tweede kamer door het stof nadat hij zich op zijn huwelijk niet aan de afstandsregels hield. En minister Bijleveld ging met kerst naar de kerk, terwijl het advies was zo veel mogelijk thuis te blijven.

RTL Nieuws Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen

Op 15, 16 en 17 maart mag Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Een bijzondere stembusgang vanwege de corona-pandemie. Wat doen politici dit jaar om kiezers te overtuigen om op hen te stemmen? Lees hier alles over de strijd om de kiezer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore