Ga naar de inhoud
Achterstanden door coronacrisis

Miljarden extra om leerachterstanden door corona aan te pakken, collegegeld gehalveerd

Illustratief beeld. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet maakt 8,5 miljard euro vrij om de leerachterstanden aan te pakken die zijn ontstaan door de uitbraak van het coronavirus. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro, voor middelbare scholen is dit 1,3 miljoen. Het collegegeld voor mbo, hbo en universiteit wordt volgend collegejaar gehalveerd.

Naast de 8,5 miljard euro komt er jaarlijks 645 miljoen euro bij om de gestegen studentenaantallen te compenseren.

Leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs hebben een flinke leerachterstand opgelopen door de sluiting van de scholen. Daarnaast hebben zij ook nog last van de aangepast lesvormen vanwege de corona-uitbraak.

'Meer
Lees ook:
'Meer psychische klachten studenten door online-onderwijs'

Basis- en middelbaar onderwijs

In het basisonderwijs wordt docenten gevraagd om voor extra salaris extra lessen te geven aan het begin en aan het einde van de zomervakantie. Scholen moeten leerlingen die achterstanden hebben opgelopen de mogelijkheid geven extra onderwijs te volgen in de zomervakantie. Er komt extra ondersteuning beschikbaar vanuit lerarenopleidingen.

Scholen in het basis- en middelbaar onderwijs moeten per leerling een plan maken hoe ze de achterstanden gaan inhalen. Zwakke scholen krijgen extra financiële middelen.

Mbo en hoger onderwijs

In het mbo, hbo en aan de universiteiten wordt zo snel mogelijk geprobeerd de komende maanden weer meer fysiek onderwijs te geven op 1,5 meter. Het lesgeld wordt voor volgend collegejaar gehalveerd. Ook wordt de ov-kaart voor studenten die langer studeren door corona met 12 maanden verlengd. Daarnaast worden studenten intensiever begeleid.

Bekijk ook:

01:23
Kinderen mogen weer naar school: 'Blij dat ik iedereen weer zie'