Wietplantages, wapenopslag

Nederland telt 50.000 panden waar criminele activiteiten plaatsvinden

15 februari 2021 18:23 Aangepast: 15 februari 2021 18:29
Inval bij een drugswoning in Geldrop. Beeld © ANP/archieffoto

Een wietplantage in een eengezinswoning of opslag van gestolen wapens in een garagebox. Ons land heeft naar schatting 50.000 panden waar criminele activiteiten plaatsvinden. Vooral woonhuizen worden gebruikt voor drugshandel of illegale prostitutie.

Het is voor het eerst dat onderzoekers het aantal 'panden met een luchtje' in kaart hebben gebracht. Het gaat naar schatting om 40.000 woonhuizen en 10.000 bedrijfspanden die gebruikt worden voor ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit betekent grofweg dat de onderwereld en de bovenwereld zich vermengen.

Vooral wietteelt

Het aantal criminele panden is ongeveer 0,5 procent van het totale aantal panden. Bij ongeveer 60 procent van de woningen en de helft van de bedrijfspanden gaat het om wietteelt. 

De Tweede Kamer drong aan op een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ateno in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Kamerleden wilden ook weten of verhuurders en woningcorporaties genoeg middelen hebben om criminele activiteiten van huurders op te sporen en tegen te gaan. 

Niet te naïef

De onderzoekers concluderen dat er voldoende middelen zijn en dat nieuwe wetgeving dus ook niet nodig is. Het is vooral belangrijk dat verhuurders niet te naïef zijn en hun huurders beter controleren voordat ze met hen in zee gaan. 

Bekijk ook: Zo herken je een drugslab

Steeds vaker worden ze ontdekt in woonwijken: drugslabs. Maar hoe weet je of die ook in jouw buurt zitten?

Dat kan door betere screening en het invoeren van een zwarte lijst. Er komen speciale bijeenkomsten door het hele land waar de aanpak van drugscriminaliteit centraal staat. 

Andere landen

De onderzoekers hebben ook in België, Italië, Tsjechië en Zweden bekeken op welke manier verhuurders kunnen voorkomen dat zij hun pand verhuren aan een malafide huurder. Daaruit blijkt dat de antimaffiawetgeving in Italië de meeste mogelijkheden kent voor het screenen van bedrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Criminelen in je garagebox: 'Gevolgen voor verhuurder dramatisch'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore