Jarige partij start campagne

PvdA: ongelijkheid niet meer accepteren en herverdeling welvaart

14 februari 2021 16:26 Aangepast: 14 februari 2021 16:28
PvdA-leider Lilianne Ploumen wil een einde maken aan de ongelijkheid in Nederland.

Hogere belastingen voor multinationals, miljonairs en pandjesbazen. En een digi-taks voor techbedrijven als Google en Facebook. Daarvoor pleitte PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen vandaag in Tilburg, bij de start van de verkiezingscampagne én de viering van het 75-jarig bestaan van haar partij.

De partij pleit voor een herverdeling van de welvaart en kwam daarom vandaag met een plan voor de aanpak van vermogensongelijkheid. Er is volgens Ploumen een koerswijziging nodig.

Crisisopvang 8500 kinderen

"Als we de balans opmaken van de afgelopen kabinetsperiode, dan zien we dat vanaf dag een, vooral topinkomens, miljonairs en multinationals moesten worden ontzien", zei de lijsttrekker. "De miljarden moesten naar grote bedrijven."

Ondertussen nam volgens de partijleider van de PvdA de armoede toe. "Het aantal daklozen is gestegen. Er slapen 8500 kinderen in de crisisopvang. Elke nacht. De voedselbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan. Zorgmedewerkers kregen applaus, maar geen betere beloning."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daklozen in Breda gekort op uitkering: 'Financiële prikkel ontbrak'

Ploumen wil een ander, eerlijker Nederland. ''Waarin mensen boven de markt gaan, het collectief boven het individu. Eerlijk delen boven the winner takes all.

De grootste fout die we kunnen maken is volgens haar dat we de ongelijkheid accepteren. De gedachte dat iedereen vanzelf meeprofiteert als je de rijken alleen maar rijker laat worden, noemde ze vandaag een 'mythe'.

'Te laag loon, tijdelijk contract'

Ploumen vindt dat er teveel ongelijkheid en verdeeldheid is in Nederland. ''Ik zie het bij jonge mensen. Van baan naar baan, want een vast contract kunnen ze vergeten. De zoektocht naar een betaalbaar huis is een eindeloze reeks aan teleurstellingen. Ik zie het in de supermarkt, waar vakkenvullers en kassières voor ons klaar staan, maar tegen een te laag loon en met een tijdelijk contract."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ploumen nieuwe lijsttrekker PvdA: 'Ik ben er klaar voor'

In haar speech stond Ploumen ook stil bij de historie van haar partij. Ze noemde de AOW, de opbouw van de verzorgingsstaat en gelijke rechten voor mannen en vrouwen als successen die de PvdA in de afgelopen 75 jaar heeft bereikt.

De oprichters stonden volgens de lijsttrekkers voor een eerlijke samenleving, waarin iedereen zich kan ontplooien. ''Die missie is nu nog net zo actueel als 75 jaar geleden'', zei Ploumen in Tilburg.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore