Ga naar de inhoud
Op 28 februari

VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks nemen deel aan het RTL Verkiezingsdebat

De deelnemers aan het RTL Verkiezingsdebat. Beeld © ANP

Mark Rutte, Geert Wilders, Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver zullen op zondag 28 februari met elkaar in debat gaan in het RTL Verkiezingsdebat onder leiding van Frits Wester. RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar kijkt reikhalzend uit naar het debat.

"We zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. Voor mij is het RTL Verkiezingsdebat een van de traditionele hoogtepunten van de verkiezingstijd. De handschoenen gaan uit, de helpers zijn weg, het is ieder voor zich. En na afloop zijn de kiezers hopelijk stukken wijzer geworden. Want daar doen we het uiteindelijk voor."

Volgens Taselaar is gekozen voor een maximaal aantal van zes deelnemers, omdat je hierdoor een debat krijgt waarbij iedere lijsttrekker goed aan bod komt. "Dat er partijen afvallen is altijd vervelend, maar het is niet anders. In het verleden viel het CDA een keer buiten de boot, nu de PvdA. De selectiecriteria zijn tijden geleden vastgesteld."

Er
Lees ook:
Er valt wat te kiezen: deze 37 partijen doen mee aan Tweede Kamerverkiezingen

De criteria die RTL aanhoudt zijn een optelsom van het aantal geprognotiseerde Kamerzetels volgens de Peilingwijzer en het huidige aantal Kamerzetels, en die uitkomst gedeeld door twee. Geen van de grote fracties had daar in aanloop van het debat een probleem mee.

Politieke vuurdoop

Het RTL Verkiezingsdebat is traditioneel het eerste live tv-debat op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen. De partijen gaan in het Amsterdamse Felix Meritis met elkaar in debat op de thema’s klimaat, diversiteit, economie en corona-aanpak. Naast politiek verslaggever Frits Wester staat RTL Nieuwspresentatrice Jetske Schrijver.

Het debat is de vuurdoop van de nieuwe politieke leiders Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Hoe houden hun debatingskills het onder hoogspanning?

Minister
Lees ook:
Minister Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

Achter de schermen

De voor- en nabeschouwing wordt gedaan door Eva Jinek. Zij bespreekt vanuit Studio Plantage het debat met haar gasten en schakelt daarnaast live met de debaters.

Het debat is ook live te volgen op de site en in de app van RTL Nieuws. Daar toont RTL Nieuws-presentator Antoin Peeters de kijkers hoe het er aan toe gaat achter de schermen van het debat.

Het RTL Verkiezingsdebat wordt live uitgezonden op 28 februari om 21.15 uur op RTL 4