Binnenkijken bij Rutte?

Schaatsen op Hofvijver mag, maar niet bij Torentje: 'Wak geslagen voor veiligheid'

11 februari 2021 16:51 Aangepast: 12 februari 2021 13:40
De Hofvijver met uiterst links het Mauritshuis en daarnaast het Torentje van de premier. Beeld © ANP

Nederland raakt steeds meer in de ban van de schaatskoorts, want er kan op steeds meer plekken worden geschaatst. Eén van de mooiste plekken om te schaatsen in Den Haag – misschien wel in Nederland – is de Hofvijver. Maar mag je daar eigenlijk wel schaatsen en zo ja, kun je dan binnenkijken in het Torentje van demissionair premier Mark Rutte?

Schaatsen op de Hofvijver mag gewoon, maar vanwege strikte veiligheidsmaatregelen wordt een wak geslagen langs de gebouwen van het ministerie van Algemene Zaken, waar de ministerraad vergadert, en bij het Torentje van premier Rutte.

Wak afgezet met linten

Zo kunnen mensen die iets kwaads in de zin hebben niet te dichtbij komen, zegt politiek commentator Frits Wester. "Na de moord op Pim Fortuyn is de beveiliging flink strenger geworden. Voorheen stonden journalisten ook gewoon te wachten bij de deur van het Torentje. Daar is nu een hek geplaatst, dus dat kan niet meer. Een ook tussen het Torentje en het naastgelegen Mauritshuis is er nu een hek."

Voor het wak is de Rijksgebouwendienst verantwoordelijk. Om te zorgen dat schaatsers niet het water inrijden, is het lange wak afgezet met rood-witte linten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk op deze kaart waar je het beste kunt schaatsen

Vroeger ging het er heel anders aan toe rond het Binnenhof. Wester weet nog dat in 1991 een marathon werd geschaatst op de Hofvijver. "Met de beroemde schaatsers Piet Kleine en Dries van Wijhe. En dat niet alleen, eind jaren 90 ging ook een hele groep parlementaire journalisten schaatsen op de vijver, toen de ministerraad even was geschorst en we vrij waren. Ook de ministers waren uitgenodigd, maar ze deden helaas niet mee."

Het ijs langs het Mauritshuis, het Torentje en het ministerie van Algemene Zaken is kapotgemaakt. Het ijs langs het Mauritshuis, het Torentje en het ministerie van Algemene Zaken is kapotgemaakt.

Of het dit weekend gaat lukken op de Hofvijver, is nog onduidelijk. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar durft het niet met zekerheid te zeggen, maar Wester heeft goede hoop. "Die Hofvijver is niet zo diep, hooguit een halve meter. Dat vriest zo dicht. Hopelijk kunnen we dit weekend langs het Torentje schaatsen."

Of Wester zelf gaat schaatsen? "Jazeker, maar ik denk niet bij de Hofvijver."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore