Vanwege coronavirus

Centrale eindexamens gaan door, exameneisen wel verder versoepeld

11 februari 2021 17:27 Aangepast: 11 februari 2021 17:32
Leerlingen doen eindexamen. Beeld © ANP

Het centraal examen gaat dit jaar door, ondanks de problemen vanwege corona. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws na berichtgeving van De Telegraaf.

Om examenkandidaten die achterstanden hebben opgelopen tegemoet te komen, mogen zij nog een extra onvoldoende wegstrepen. Dat geldt alleen niet voor de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels. Het definitieve besluit wordt morgen genomen.

Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindexamenscholieren moeten het zelf doen – maar hoe?

Onderwijsminister Arie Slob noemde de vooruitzichten voor de eindexamens eerder al 'minder gunstig dan gehoopt'. Hij stelde daarom in december al voor om eindexamenleerlingen dit schooljaar meer ruimte te geven om hun examens te doen. Zo kunnen ze hun examens spreiden over meerdere tijdsvakken en krijgen ze een extra herkansing.

Leerachterstanden door onlinelessen

Uit onderzoek door de Algemene Onderwijsbond bleek eerder dat ruim driekwart van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs denkt dat leerlingen minder leren in onlinelessen. Daarbij ziet eenzelfde percentage docenten dat leerlingen achterstanden hebben opgelopen, soms zelfs forse.

Minder dan de helft (45 procent) van de leraren wilde dan ook dat de centrale eindexamens dit jaar doorgaan op de manier die onderwijsminister Slob in december afgekondigde.

Ongeveer 30 procent van de docenten wilde juist dat er geen eindexamens worden gehouden, dus dat leerlingen slagen of zakken op basis van de schoolexamens. En zo’n 25 procent wil dat er alleen examens worden afgenomen in de kernvakken, al dan niet aangevuld met een profielvak.

Bekijk ook: moeilijk op gang komen? Vrijwilligers schieten leerlingen te hulp

Moeilijk op gang komen? Vrijwilligers schieten leerlingen te hulp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore