Ga naar de inhoud
Zoek het op

CDA en ChristenUnie vaakst aanwezig in de Tweede Kamer

De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Onze Tweede Kamerleden nemen hun vergadertaak serieus. Met stip op één staan het CDA en de ChristenUnie. Zij waren afgelopen regeerperiode het vaakst present in de Kamer. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Bekijk hier de aanwezigheid van de verschillende partijen en Tweede Kamerleden.

RTL Nieuws heeft op basis van de verslagen van de plenaire vergaderingen gekeken naar de aanwezigheid van politieke partijen in de Tweede Kamer. De plenaire vergadering is de vergadering van alle 150 Tweede Kamerleden. Gemiddeld waren er per vergadering 136 Kamerleden aanwezig, dit staat gelijk aan 91 procent van alle Tweede Kamerleden.

Partijen minstens 79 procent aanwezig 

De Tweede Kamerleden van het CDA scoren het best. Gemiddeld was bij deze vergaderingen 95,1 procent van de fractie aanwezig. Met een aanwezigheid van 79,1 procent komt FVD het minst goed uit de bus.

De woordvoerder laat weten dat oud-fractielid Hiddema ervoor heeft gekozen om een beperkter aantal thema’s op zich te nemen. "Omdat dit bij een tweemansfractie zwaarder meeweegt, komt het totaal bij FVD dus iets lager uit dan het landelijk gemiddelde."

Bekijk in de tabel hieronder per partij hoeveel procent van de fractie gemiddeld aanwezig was.

Bijna iedereen haalt 80 procent 

Naast de aanwezigheid per partij heeft RTL Nieuws ook gekeken naar de aanwezigheid per Tweede Kamerlid. Ook op dit vlak doen de meeste Kamerleden het goed. Bijna alle Kamerleden zijn bij 80 procent van de vergaderingen aanwezig geweest. Bijna twee derde was zelfs bij minimaal 90 procent van de vergaderingen aanwezig. Een lage aanwezigheid is in de meeste gevallen het gevolg van persoonlijke omstandigheden zoals ziekte of een burn-out.

Zoek in onderstaande tabel op achternaam of partij om de aanwezigheid per Kamerlid te zien. In deze tabel is ook te zien of het partijlid zich verkiesbaar stelt voor de verkiezingen aanstaande maart.

Verantwoording

Om de aanwezigheid per partij uit te rekenen zijn alle verslagen van de plenaire vergaderingen in de periode van 26 oktober 2017 tot en met 15 januari 2021 geanalyseerd. In deze verslagen staan de aanwezige Tweede Kamerleden vermeld. Er is rekening gehouden met het aantal zetels, maar ook met wisselingen in samenstelling en verlofperiodes.

Bij de aanwezigheid per Tweede Kamerlid is gekeken welke periode hij of zij actief was in de Tweede Kamer, hoeveel vergaderingen er in deze periode hebben plaatsgevonden en hoeveel van deze vergaderingen bijgewoond zijn.