Ga naar de inhoud
Worsteling met winterweer

Treinen overvol: 'Je zit bij elkaar op schoot, afstand houden onmogelijk'

De sprinter van Hilversum Mediapark naar Hilversum. Beeld © Ilja Elshout

Reizigers klagen op sociale media over overvolle treinen en bussen. "Hoe is dit mogelijk? Zo druk is onverantwoord." Reizigersvereniging Rover ziet de klachten toenemen en wil dat actie wordt ondernomen. Maar NS zegt alles te doen wat mogelijk is en roept nogmaals op: pak alleen de trein als het écht noodzakelijk is.

"We zitten op elkaars schoot." "Er zitten 100 mensen in een coupé." "Als schapen in een hok." Op sociale media regent het klachten van mensen die in een overvolle bus of trein zitten.

Schrikken

Bij belangenorganisatie Rover schrikken ze van de beelden. "Het was de afgelopen dagen al druk omdat er minder treinen rijden vanwege het winterweer, maar vandaag valt de drukte wel echt op", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Dit wordt onverantwoord en het winterweer duurt nog wel even."

Langere treinen

Rover heeft bij de NS aan de bel getrokken om langere treinen te laten rijden. "En ook hebben we gevraagd om touringcars in te zetten. Reizigers klagen ook over volle trams en metro's", zegt de woordvoerder.

Niet alleen in de treinen, ook op de stations is het druk. Het verschilt wel erg per regio, zegt koepelorganisatie OV-NL. "Of er touringcars ingezet gaan worden, is echt aan de vervoerders zelf."

Wisselstoringen

NS laat desgevraagd weten dat 'alle treinen die kunnen rijden, ook rijden.' En dat de treinen zo lang als mogelijk zijn. "Maar sommige treinstellen kunnen we niet gebruiken omdat er wisselstoringen zijn bij de opstelplaatsen en niet alle onderhoudsbedrijven zijn goed bereikbaar door het weer", licht een woordvoerder toe.

Het spoorbedrijf vraagt reizigers daarom het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Of dat ook gebeurt, vragen mensen zich openlijk af.  'Die treinen zitten dus helemaal vol met essentiële beroepen politie, boa’s, artsen, gezondheidszorg? En die reizen allemaal met de trein...?', schrijft Hans.

Hoe
Lees ook:
Hoe treinen kijken op tv Nederland tot rust brengt: 'Yoga voor de ogen'