Politiek

Kabinet wil coronawet met drie maanden verlengen tot 1 juni

10 februari 2021 14:22
Minister De Jonge bij een opslagplek voor vaccins in Oss. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet wil de coronawet die op 1 maart afloopt, verlengen tot 1 juni. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze wet, waarin de meeste coronamaatregelen vervat zijn, is tijdelijk.

Elke drie maanden moet de wet verlengd worden. Daarbij moet ook de Raad van State telkens advies uitbrengen over de noodzaak ervan.

Eens met de verlenging

De belangrijkste adviseur van het kabinet is het eens met een verlenging, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige situatie in alle regio's. De raad verwijst naar de laatste brieven van het kabinet en de recente aanscherpingen zoals de avondklok en de verplichting van een negatieve test bij internationale reizen.

De Eerste en Tweede Kamer kunnen over de verlenging in debat. Als ze dat niet binnen een week willen doen, dan gaat de verlenging automatisch in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal over coronawet: boete flink verlaagd en geen bezoekverbod verpleeghuizen

De Tweede Kamer bereikte op 1 oktober een akkoord over het wetsvoorstel. In de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, ook wel de coronawet genoemd. Daarin staan de coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld het verplicht afstand houden. Ook kan de minister via de wet op sommige plekken beschermingsmiddelen verplichten. In de wet staat ook de hoogte van de boete voor het niet dragen van een mondkapje.

Veel discussie

Er ging aan de invoering van de wet een periode van veel discussie vooraf. Tegenstanders vreesden dat de wet verregaande maatregelen mogelijk zou maken. Er waren door het hele land demonstraties om de wet tegen te houden. De kritiek is vooral dat er te weinig oog is voor de grondrechten van de burgers.

Ook zou de wet niet zorgvuldig zijn omdat het wetsvoorstel onder grote druk is gemaakt. In deze video is het verzet tegen de wet samengevat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore