'Grote overwinning'

Ook Senaat wil verbod discriminatie om handicap of seksuele geaardheid in Grondwet

09 februari 2021 19:58 Aangepast: 09 februari 2021 20:27
Deelnemers aan de Women's March in Amsterdam (2019). Ze komen op voor gelijkheid voor vrouwen en minderheden. Beeld © ANP

De Eerste Kamer is akkoord met een wijziging in de grondwet waardoor mensen straks niet langer meer gediscrimineerd mogen worden om hun handicap of seksuele geaardheid. Een 'grote overwinning voor LHBTI's', zegt belangenvereniging COC Nederland.

Voor het verbod moet Artikel 1 van de Grondwet worden veranderd. Daarom moet het nóg een keer worden goedgekeurd door de Eerste en de Tweede Kamer. Daar moet het voorstel opnieuw een tweederdemeerderheid halen.

Na de verkiezingen

Die kans is groot, ook na de verkiezingen van volgende maand. In de Eerste Kamer schaarden zich vandaag 59 van de 75 senatoren achter het voorstel. In de Tweede Kamer was het vorig jaar al goedgekeurd door 124 van de 150 Kamerleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bescherming homoseksualiteit moet in Grondwet'

De initiatiefnemers Vera Bergkamp (D66). Nevin Özütok (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) spreken van een 'belangrijke stap' om de rechten van gehandicapten, lesbiennes, homo’s en biseksuelen in de Grondwet vast te leggen.

Handicap en seksuele gerichtheid

Artikel 1 verbiedt nu discriminatie op grond van 'godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht' of 'welke grond dan ook'. Straks zouden daar dus ook handicap en seksuele gerichtheid bij komen.

Het COC, dat opkomt voor de belangen van LHBTI's, noemt de uitslag van vandaag 'een mooi en emotioneel moment voor LHBTI's in Nederland'. Voorzitter Astrid Oosenbrug noemt de wijziging van de Grondwet 'een opdracht voor vandaag, om te bevorderen dat de regering het geweld tegen LHTBI-personen aanpakt'.

Ze noemt het bovendien een 'garantie voor de toekomst, zodat we ook over vijftig of honderd jaar nog steeds kunnen genieten van onze zwaarbevochten rechten, zoals het opengestelde huwelijk'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore