Ga naar de inhoud
'Kwalijke dampen'

Racistische uitspraken van Thierry Baudet op WhatsApp opgedoken

FvD-leider Thierry Baudet dit weekend tijdens campagne in het land. Beeld © ANP

Uit uitgelekte WhatsApp-berichten van vooraanstaande Forum voor Democratie-leden blijkt dat Thierry Baudet de intelligentie van witte mensen superieur vindt aan die van latino's en afro-Amerikanen. Over het IQ schrijft Baudet: "Blank 110, Hispanic 90, Afro 75. Of iets dergelijks", meldt EW, voorheen Elsevier, dat het interne FvD-berichtenverkeer inzag.

Het blad zag veel van het appverkeer in en schrijft dat uit het interne app-verkeer 'kwalijke dampen' opstijgen, en dat de berichten 'de geur van racisme' hebben.

Het blad schrijft onder meer over een discussie van eind juli - dus nog voor alle ophef over de homofobe en vrouwonvriendleijke appberichten van de jongerenafdeling - in de FvD-appgroep met de naam 'fractiegroep'. In de groep wordt discussie gevoerd over een artikel over IQ-tests. Daarin staat dat die tests vaak valse uitslagen opleveren, omdat er geen rekening wordt gehouden met de sociale achtergrond van de personen die worden getest.

Nanninga
Lees ook:
Nanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme

FvD’er Freek Jansen, de nummer zeven op de kieslijst, noemt het artikel 'achterlijk'. Een FvD-medewerker zegt dat 'een volk dat nooit hoeft te plannen op een winter' zich anders ontwikkelt. Jansen vindt dat 'als een taal geen woord heeft voor vierkant dat misschien ook iets zegt over het conceptueel denkvermogen (exponent van intelligentie) van de stam die haar bezigt'.

Berekening Baudet

Baudet doet er een schepje bovenop: "Bovendien: african americans wonen al 150 jaar in Amerika. Scoren nog steeds 40 IQ punten lager." Dat gaat sommige deelnemers aan de discussie wat te ver. Uiteindelijk komt Baudet met een berekening: "100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid."

Baudet wil vandaag niet reageren op vragen van RTL Nieuws over de appberichten. Hij laat op Twitter weten dat hij het artikel onzin vindt en dat hij 'er niet eens meer op ingaat'. "Ik doe hier niet meer aan mee, deze gekkigheid, deze stupide heksenjacht." Volgens hem maakt iedereen wel eens een grapje thuis of in een appgroepje.

Een
Lees ook:
Een week lang duurde de Forum-soap, wat heeft het opgeleverd?

Eerder uitlekken appberichten zorgde voor scheuring FvD

Het uitlekken van de antisemitische en homofobe appberichten van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie leidde in november tot veel ophef binnen de partij. Baudet werd door partijprominenten van Forum verweten dat hij niet had ingegrepen bij de jongerenafdeling.

Het leidde aanvankelijk tot het terugtreden van Thierry Baudet als lijsttrekker bij de aankomende Kamerverkiezingen. Maar na een interne ledenverkiezing keerde Baudet weer terug. Dat zorgde voor een scheuring in de partij. Veel prominente partijleden keerden Baudet - en de partij - de rug toe. Baudet noemde die vervolgens coupplegers, zoals hieronder te zien is.

Baudet: 'Coupplegers moeten maar eigen partij oprichten'

01:06
Baudet: 'Coupplegers moeten maar eigen partij oprichten'