Zonder publiek

Premier Rutte: misschien kunnen topschaatsers Elfstedentocht rijden

08 februari 2021 18:45 Aangepast: 08 februari 2021 20:13
Beeld © ANP

Je mag schaatsen maar neem de coronaregels in acht, zei premier Rutte tijdens het persmoment. "Een Elfstedentocht met publiek, dat kan niet." Een mogelijkheid zou wel kunnen zijn om met 120 topschaatsers een wedstrijd mogelijk te maken. "Maar het moet wel veilig. En 1 miljoen mensen langs de kant, dat kan niet."

De komende week gaat het kabinet in overleg over schaatswedstrijden met de veiligheidsregio's en de schaatsbond. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om met 120 topschaatsers een wedstrijd mogelijk te maken op natuurijs.

Schaatsbubbel

"Misschien kan er iets met topschaatsers. We zijn er mee bezig.  We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime", zei Rutte, doelend op de langebaanwedstrijden van afgelopen weken die in een zogenoemde bubbel werden gehouden.

"In totaal leeft dan een groep van 200 mensen in een soort bubbel", zei Rutte:

Geen publiek

De premier zei over de Elfstedentocht dat 'we moeten kijken wat er zou kunnen'. "Maar dat is ook vooral aan de Elfstedenvereniging. Wat niet kan, is publiek." Rutte benadrukte geen weerman te zijn, 'maar een Elfstedentocht is allemaal nog ver weg.'  

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet een eventuele Elfstedentocht laat doorgaan, als het veilig kan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer: eventuele Elfstedentocht door laten gaan als het veilig kan

Avondklok

Het kabinet maakte ook bekend dat de avondklok verlengd wordt tot en met 2 maart. Over het effect van deze maatregel zei demissionair minister Grapperhaus dat ‘dit er wel lijkt te zijn’. 

De tijden blijven ongewijzigd: de avondklok geldt van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur de volgende ochtend. Als de maatregel niet meer nodig is, wordt de avondklok eerder afgeschaft. In onderstaande video worden de regels nog eens uitgelegd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore