Ga naar de inhoud
Grote misstanden

Adopties uit buitenland voorlopig gestopt na snoeihard rapport

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

De adoptie van kinderen uit het buitenland wordt per direct opgeschort. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekendgemaakt, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het adoptiesysteem. Tot op de dag van vandaag komen er misstanden voor. De minister noemt het 'pijnlijk' en heeft namens de overheid excuses aangeboden.

Volgens Dekker is de Nederlandse overheid jaren tekortgeschoten door 'jarenlang weg te kijken van misstanden'. De overheid stelde zich te passief op en liet na in te grijpen toen dingen misgingen.

Adopties uit het buitenland worden daarom voorlopig stilgelegd. Wie al wel in een adoptieproces zit mag die procedure na een extra toets wel afronden. 

Fraudegevoelig

De commissie onder leiding van Tjibbe Joustra deed onderzoek naar adoptie van kinderen uit de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka tussen 1967 en 1998. De onderzoekers concluderen dat ook daarvoor en daarna dingen fout liepen. Het systeem is ook nu nog fraudegevoelig en misstanden komen 'tot op de dag van vandaag' voor. 

Betrokkenheid overheid

De commissie merkt op dat er al in de jaren 60 signalen waren van misstanden. "Over de vervalsing van documenten, het misbruik maken van de armoede bij de geboortemoeders en het afstand doen van kinderen tegen betaling of dwang."

De Nederlandse overheid wist al eind jaren zestig van de misstanden, en in een aantal gevallen waren vertegenwoordigers van de overheid 'betrokken bij adoptiemisstanden', aldus de commissie. Die zegt wel dat ze 'geen aanwijzingen heeft gevonden voor omkoping of corruptie van Nederlandse ambtenaren'.

Twijfels

De commissie betwijfelt of een adoptiesysteem mogelijk is waarin misstanden niet meer voorkomen, ook omdat de mogelijkheden om toezicht te houden op de procedures beperkt zijn. Dekker deelt die analyse.

Maar het is aan een volgend kabinet om een standpunt in te nemen over de toekomst van interlandelijke adoptie, aldus Dekker.

Bekijk ook: Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek

01:32
Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek. Het is wachten op ouders die zich melden.
Commissie
Lees ook:
Commissie wil voorlopige adoptiestop kinderen uit buitenland