3 tot 4 miljard euro

Ollongren blijft bij besluit: voorlopig geen woningbouw in polder Rijnenburg

05 februari 2021 17:14 Aangepast: 05 februari 2021 17:31
De polder Rijnenburg bij Utrecht. Voorlopig komen hier geen woningen, zoals de Tweede Kamer eiste in een motie.

De polder Rijnenburg bij Utrecht wordt voorlopig nog niet bestemd voor woningbouw. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat de beslissing over aan het volgende kabinet. Zij weigert de stad nu te verplichten in de polder tienduizenden woningen te bouwen. Daarmee legt ze een motie van de Kamer naast zich neer.

Volgens Ollongren zijn met Utrecht goede afspraken gemaakt over woningbouw in de komende jaren. Daarbij komt dat met de ontwikkeling van de polder voor woningbouw veel geld gemoeid is. Zij schat in dat het gaat om 3 tot 4 miljard euro, onder meer voor ontsluitingswegen en hoogwaardig openbaar vervoer. Hier is nu geen dekking voor.

Ontwikkeling van Rijnenburg nu zou ook veel te veel druk leggen op de rijkswegen A2 en A12. ''Zonder investeringen zal grootschalige woningbouw naast het wegenkruispunt van de belangrijkste noord-zuid- en en oost-westverbinding van ons land leiden tot veel verstoppingen en daarmee tot economische schade voor ondernemend en transporterend Nederland'', schrijft Ollongren in een brief aan de Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer eist toch snel woningbouw in Utrechtse polder Rijnenburg

Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Utrecht en de regio wordt volgens Ollongren nu aan planontwikkeling voor de periode tot 2040 gewerkt. Daarbij wordt ook Rijnenburg meegenomen.

Er komt nader onderzoek naar een aantal locaties waar grootschalig kan worden gebouwd, waaronder de polder Rijnenburg. Op basis van de resultaten kan een volgend kabinet een verantwoorde afweging maken over de kosten en baten van de locatie.

Energielandschap

Voor de korte termijn wil Utrecht in de polder Rijnenburg een energielandschap aanleggen. Er moeten grote windturbines en zonneparken komen. De grondeigenaren in het gebied lopen nog niet erg warm voor die plannen. Zijn willen dat er woningen worden gebouwd, maar zullen dus nog geruime tijd moeten wachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore