'Schandalig'

Hoekstra wil meer geld voor commissarissen staatsbedrijven, Kamer woest

03 februari 2021 11:05 Aangepast: 03 februari 2021 14:46
Minister Hoekstra in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer maakt korte metten met een voorstel van minister Wopke Hoekstra van Financiën om de salarissen van commissarissen van staatsbedrijven te verhogen. "Ik snap niet hoe hij het in zijn hoofd haalt", sneert een Kamerlid.

Commissarissen van staatsdeelnemingen zoals Schiphol en Holland Casino hebben er meer taken en verantwoordelijkheden bij gekregen, terwijl de beloning hetzelfde is gebleven, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer. Om weer in de pas te lopen zouden de salarissen van commissarissen met 15 tot 20 procent omhoog moeten.

Linkse oppositiepartijen reageerden meteen fel op dit voorstel. "In welke wereld leeft deze man?" twitterde GroenLinks-leider Jesse Klaver. En Henk Nijboer van de PvdA sneert: "Ik snap niet hoe hij het in zijn hoofd haalt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer salaris voor commissarissen van staatsbedrijven? Dit verdienen ze nu

Niet over nadenken

In een debat over staatsdeelnemingen blijkt dat niemand het een goed idee vindt. "Schandalig", zegt Roy van Aalst van de PVV. Zelfs Hoekstra's eigen partij, het CDA, noemt het een 'merkwaardig voorstel'.

Vanwege de coronacrisis is verhoging van de vergoedingen op dit moment niet gepast, zegt Hoekstra zelf. Een eventueel besluit tot verhoging is aan een nieuw kabinet.

Maar kamerlid Roald van der Linde van coalitiepartij VVD vindt het ongepast dat de minister het al wel oppert. "Duizenden ondernemers vechten voor hun voortbestaan. Ik wil er niet eens over nadenken."

Ook D66 verwijst het plan naar de prullenbak. "Je zult maar een kleine ondernemer of werknemer in onzekerheid zijn en dit voorstel lezen", reageert kamerlid Joost Sneller. "Wat gaat er dan door je heen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkgevers willen salarissen tijdelijk kunnen verlagen in crisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore