Oppositie wordt moedeloos

120.000 vaccinaties meer gezet dankzij nieuwe rekenmethode, hoe zit dat?

01 februari 2021 17:33 Aangepast: 01 februari 2021 21:37

Het aantal gezette vaccinaties steeg gistermiddag opeens aanzienlijk vanwege een nieuwe rekenmethode van het ministerie. Ziekenhuizen reageerden boos: de nieuwe, gunstigere vaccinatiecijfers zouden niet kloppen. Minister De Jonge gaat naar aanleiding van die kritiek de cijfers opnieuw onderzoeken.

Het aantal mensen dat een vaccin heeft ontvangen was zondag opeens veel hoger dan dat van zaterdag. Op het coronadashboard van de overheid werd ineens een sprong gemaakt van ruim 226.000 uitgedeelde vaccins naar 346.790.

Die stijging kwam door een nieuwe rekenmethode. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zouden onder meer de  ziekenhuizen achterlopen met het doorgeven van de aantallen. 

Nieuwe cijfers

"We zagen een onderrapportage", lichtte minister De Jonge toe. "En we willen graag weten hoeveel prikken er echt zijn gezet. Het duurt altijd even voordat een prik die is gezet, daadwerkelijk wordt geregistreerd."

In plaats dat er gewacht wordt tot de daadwerkelijk gezette prikken, wordt in de nieuwe methode gerekend met het aantal vaccins dat wordt geleverd bij ziekenhuizen en zorginstellingen. "En zo komen we tot de nieuwe cijfers", lichtte De Jonge gisteren toe.

Nederland bungelt overigens nog altijd onderaan in de lijsten. Alleen Bulgarije doet het in Europa slechter. Het ministerie benadrukt: de nieuwe rekenmethode heeft daar niets mee te maken. 

Bekijk ook: De Jonge over het vaccinatiecijfer

De Jonge: 'Als vaccinatiecijfer moet worden gecorrigeerd, gaan we dat doen'

'Apert onjuist'

Het verhaal rondom de nieuwe rekenmethode leidde tot boze reacties van onder meer het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Het LNAZ noemt het 'apert onjuist' dat ziekenhuizen achter zouden liggen. 

Het officiële coronadashboard van de Rijksoverheid meldde dat in ziekenhuizen nu naar schatting ruim 81.000 prikken zijn gezet. Volgens het LNAZ zijn het er veel minder: tegen de 60.000.

Voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ voegde daar vandaag aan toe dat de cijfers van de ziekenhuizen 'klip en klaar' zijn. "De ziekenhuizen hebben iedere dag exact doorgegeven hoeveel medewerkers gevaccineerd zijn, daar ligt het niet aan", zei Kuipers

Toch een correctie?

Hoe zit het nu? Mogelijk zijn de vaccinaantallen in de langdurige zorg dubbel meegeteld. "Ik ken de LNAZ als een heel degelijke club. Dus we zoeken het nu met hen uit. En als betekent dat dat cijfer moet worden gecorrigeerd, dan gaan we dat doen", kondigde minister De Jonge vanmiddag aan. 

De Jonge wilde niet ingaan op de vraag of het slim was nu de rekenmethode aan te passen. "Zo gaat dat in deze hele crisis, toch? Dat er af en toe iets niet klopt, en dan herstel je dat. Wij zeggen telkens wat we weten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie gebruikt nieuwe rekenmethode: veel meer Nederlandse gevaccineerden

Verkeerde keelgat bij oppositie

Ondertussen schiet de nieuwe rekenmethode veel oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zegt: "Als het niet goed gaat, probeer dan niet de beeldvorming bij te stellen of het rekenmodel aan te passen, maar kom met echte oplossingen."

Ook andere leden van de linkse oppositie zijn verontwaardigd. "Om moedeloos van te worden," zegt  PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt dat De Jonge vooral bezig is met goed nieuws brengen, in plaats van problemen aanpakken."

Kritiek komt ook van de rechterflank van de oppositie. PVV-leider Geert Wilders rekent zichzelf alvast gekscherend rijk. "De PVV heeft bij nader inzien geen 20 maar 76 zetels," schrijft hij op Twitter. "Andere rekenmethode."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore