Het moet wel heel raar lopen als de basisscholen niet op maandag 8 februari opengaan. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën na afloop van de ministerraad. Ook de andere ministers en premier zeggen dat ze alles op alles gaan zetten om de basisscholen en kinderopvang over een week weer te openen.
"Wat mij betreft moeten we alles op alles zetten om de basisscholen op 8 februari weer open te doen", zei Hoekstra. "Kinderen en ook ouders kijken reikhalzend uit dat de scholen weer open gaan. Er moet wat mij betreft wel iets heel raars gebeuren als de scholen maandag over een week niet open kunnen."
Ook minister De Jonge zei dat het wel heel gek moet lopen als de scholen dan niet open kunnen. Ook de kinderopvang gaat dan weer open. Premier Rutte sluit zich daar in zijn wekelijkse persconferentie bij aan. "Maar ik wil wel eerst de allerlaatste inzichten zien. Voor iedereen doen de coronamaatregelen pijn, maar de meeste pijn heb ik van de sluiting van de lagere scholen."
Onderzoek
Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) wil de deuren van de basisscholen eveneens zo snel als mogelijk weer openen. Daar is ook alles op gericht, zegt hij. Alleen een negatief advies van het OMT kan dit besluit nog tegenhouden.
Zondag komen het kabinet en deskundigen bijeen op het Catshuis. Dinsdag neemt het kabinet dan een definitief besluit. Dan is er ook weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

Versoepelingen
Het zal dinsdag ook gaan over de vraag of de maatregelen per 9 februari kunnen worden herzien, met als belangrijkste versoepelingen dus het openen van de basisscholen maar ook het opheffen van de avondklok. Premier Rutte heeft gezegd bij het ingaan van deze maatregel 'dat de avondklok als eerste weer in de prullenbak zal belanden'. "Niemand wil dit. Ik ook niet", zei de premier.
Tijdens zijn wekelijkse persconferentie benadrukte hij weer dat deze maatregel bovenop de stapel ligt om te schrappen. "Iedereen wil zo snel mogelijk van dat vreselijke ding af."
Exit-strategie
Het kabinet zal dinsdag ook in hoofdlijnen een exit-strategie presenteren. Dat is een soort routekaart met versoepelingen. Daarmee wil het kabinet perspectief bieden.
Wanneer de versoepelingen in kunnen gaan is onder meer afhankelijk van de snelheid waarmee de Britse mutant zich verspreidt en de snelheid waarmee gevaccineerd wordt.