Ga naar de inhoud
'Vol onwaarheden'

Felle kritiek op De Jonge om uitleg datalek GGD: 'Misplaatste zelfverzekerdheid'

Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP Foto

Dat de GGD al maanden op de hoogte is van de privacyproblemen rond de coronasystemen zorgt voor woedende reacties in de Tweede Kamer. Veel partijen vinden het schokkend hoe lichtzinnig met privacygevoelige informatie is omgegaan. Ook de uitleg van minister De Jonge is bij veel Kamerleden verkeerd gevallen. Een 'uitleg vol onwaarheden' is het, vindt de PvdA.

Begin deze week kwam naar buiten dat de GGD kampt met grote privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. Nu blijkt dat de GGD al maanden geleden gewaarschuwd was voor gaten in de bescherming van persoonsgegevens

RTL Nieuws heeft met medewerkers gesproken en meldt op basis daarvan dat intern was geklaagd over de problemen, maar dat daar niets mee is gedaan. 

Schandalig

"Dit is toch niet te geloven?" zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Dat criminelen toegang hebben tot gegevens van miljoenen Nederlanders is al heel kwalijk, maar dat de GGD signalen hierover al maanden onder het tapijt heeft geschoven, is ronduit schandalig."

Minister De Jonge kan dit volgens de PvdA niet langer meer aan de kant schuiven met een 'uitleg vol onwaarheden'. De PvdA wil een debat. Dat komt er ook, waarschijnlijk volgende week. 

Privacylek
lees ook
Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets: 'We konden overal bij'

'Nonchalance'

Ook regeringspartij D66 noemt de onthullingen schokkend. Kamerlid Kees Verhoeven: "Minister De Jonge heeft veel te weinig oog gehad voor de dataveiligheid van miljoenen Nederlanders." De D66'er verwijt minister De Jonge 'misplaatse zelfverzekerdheid' en 'nonchalance.' 

De Jonge zei eerder dat GGD's alles hebben gedaan wat van ze verwacht kon worden, maar dat diefstal niet te voorkomen is. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

'Problemen gebagatelliseerd'

Die uitleg schiet ook oppositiepartij SP in het verkeerde keelgat. "Minister De Jonge heeft de problemen gebagatelliseerd. Er is grootschalige diefstal geweest van persoonsgegevens en dat had voorkomen moeten en kunnen worden", zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink.

De SP wil nu dat zo snel mogelijk gekeken gaat worden hoe data beter beschermd kan worden om het vertrouwen in het testbeleid te herstellen. "Mensen moeten zeker kunnen weten dat je BSN-nummer niet in de verkoop gaat als je naar de teststraat komt."

Snel opheldering 

Ook GroenLinks wil snel opheldering. "Onbegrijpelijk dit. We willen van het ministerie precies weten hoe dit kon gebeuren en wat hier mis is gegaan " zegt Kamerlid Suzanne Kröger. 

Bekijk ook: coronasysteem GGD niet veilig

02:01
Zo werkt de illegale handel in privégegevens uit de GGD-systemen.
Privacywaakhond
Lees ook:
Privacywaakhond krijgt 'zeer veel telefoontjes' over datadiefstal GGD