Levensgevaarlijke situaties

Recordaantal boetes voor negeren rode kruizen, minister wil pakkans vergroten

26 januari 2021 19:34 Aangepast: 26 januari 2021 19:39
Een rood kruis boven de snelweg. Beeld © ANP

Er wordt al jaren voor gewaarschuwd, maar toch is vorig jaar een recordaantal automobilisten beboet voor het negeren van rode kruizen - en dat terwijl het door corona veel rustiger was op de weg. In 2020 gingen 4920 automobilisten op de bon. Minister Van Nieuwenhuizen kan er met haar hoofd niet bij en wil de pakkans vergroten.

Op oudejaarsdag ging het bij de A2 bij Zaltbommel nog mis. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat en een medewerker van de bergingsdienst ontsnapten aan de dood nadat een vrachtwagen op een afgesloten rijstrook van de snelweg op hen was ingereden. De chauffeur verklaarde later dat hij aan het appen was.

Geen doden

Ondanks de vele campagnes is het aantal boetes voor het negeren van rode kruizen fors gestegen. Afgelopen jaar werden er 4920 bonnen uitgeschreven, een stijging van 55 procent met het jaar daarvoor (3159 boetes).

Zorgelijk, vindt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). "Het is ook iets om heel boos om te worden. Deze mensen brengen weginspecteurs en medeautomobilisten in gevaar." Er wordt volgens de minister wel meer op deze overtreding gecontroleerd, maar door corona was het ook een stuk minder druk op de weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken trucker negeert rode kruizen en rijdt politieauto aan op A4

Elf voertuigen werden afgelopen jaar total loss gereden door het negeren van de rode kruizen. In 2019 waren dat er nog zeven. Doden vielen er het afgelopen jaar niet.

Pakkans vergroten

De minister wil nu de pakkans vergroten. "We gaan kijken of we automobilisten ook op basis van camerabeelden kunnen gaan beboeten. Iedereen die dan onder zo'n rood kruis doorrijdt kan dan, hup, op de bon worden geslingerd." Ook wil ze gesprekken met betrokkenen voeren om te kijken wat ze nog meer kan doen.

Er zijn nu honderd weginspecteurs die boetes mogen uitschrijven. De kentekens van de overtreders worden nu vaak nog met de hand opgeschreven. De overtreding valt onder het strafrecht. Het Openbaar Ministerie bepaalt de boete, vaak enkele honderden euro's. 

Weginspecteur Van Vliet Weginspecteur Van Vliet

Gevaarlijk

Hoe gevaarlijk het negeren van een rood kruis kan zijn, weet Michael van Vliet. Hij is weginspecteur Rijkswaterstaat en houdt regelmatig mensen aan. "Er worden regelmatig auto's van ons aangereden. Ook veel pijlwagens."

De automobilisten zijn niet alleen een gevaar voor weginspecteurs, maar ook voor medeweggebruikers. "Deze automobilisten halen vaak gekke manoeuvres uit en daardoor schrikken andere weggebruikers."

In de fout

Ook Van Vliet ziet steeds vaker automobilisten de fout ingaan. De verklaring? "Geen idee, ik wou dat ik die had." Mensen hebben vaak allerlei redenen, zegt hij. "Ze hebben de kruizen niet gezien. Of ze zijn afgeleid door de telefoon. Mensen zeggen ook, mijn voorganger reed ook onder dat de rode kruis." 

Van Vliet benadrukt: "Er is altijd een reden dat er een rood kruis boven de weg staat. Er zijn wegwerkzaamheden of er ligt een vloeistof op de weg. Neem het dus serieus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie rode kruizen negeert, wordt strenger gestraft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore