Ga naar de inhoud
Hevige discussie

Kritiek op tweets Forum en PVV over rellen: 'Stemmingmakerij'

Baudet in de Tweede Kamer

De rellen van afgelopen weekend leiden tot hevige discussies tussen politieke partijen. Volgens GroenLinks en ChristenUnie zijn de rellen een direct gevolg van uitlatingen van PVV en Forum, die op Twitter het coronabeleid en de avondklok bekritiseren. Geert Wilders en Thierry Baudet vinden dit onzin en benadrukken dat ze niets met het geweld te maken willen hebben.

Terwijl de relschoppers in verschillende steden agenten te lijf gingen, voerden politici op Twitter afgelopen weekend stevige discussies. Twitterberichten van de PVV en Forum krijgen felle kritiek. 

'Snoeihard aanpakken'

Zo schreef PVV'er Hendrik Wakker, fractievoorzitter in Urk, in een tweet er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de avondklok op Urk niet zou worden gehandhaafd. Toen de GGD-teststraat zaterdag afbrandde, nam hij daar weer afstand van.

Gisteren twitterde Wakker dat de PVV 'altijd tegen het gebruik van geweld is'. En ook Wilders nam vanmorgen afstand van de relschoppers. "Tuig dat geweld gebruikt, zelfs tegen ziekenhuizen en teststraten, moet snoeihard worden aangepakt."

'Verzet' Forum

Ook Forum voor Democratie krijgt felle kritiek om de tweets. De partij sprak dit weekeinde eerst  van 'VVD-huisarrest', via Twitter. En later twitterde de partij: 'Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten.' 

Vooral het woord 'verzet' wekte woede. Vooral om kort daarna de rellen begonnen en relschoppers een ravage achterlieten. 

'Ophitsende berichten', noemt GroenLinks-leider Jesse Klaver de tweets. Politieke partijen moeten stoppen met verdachtmakingen, vindt hij. "Per direct." 

Bestorming Capitool

Klaver trekt een vergelijking met de bestorming van het Capitool in de VS.  Volgens velen was die gebeurtenis ook een gevolg van de ophitsende woorden van president Donald Trump.

Het voortdurend voeden van het wantrouwen noemt Klaver 'stemmingmakerij'. "En juist in deze tijd mag Nederland van de politiek verwachten dat we,  ondanks alle politieke meningsverschillen, gezamenlijk staan om ons door deze coronatijd heen te helpen."

"Schandelijke aantijgingen", zegt Forum-leider Thierry Baudet. "Er is geen enkel moment sprake van geweest dat we op welke manier dan ook mensen oproepen geweld te gebruiken." 

Baudet vindt dat hij zich kan én moet blijven uitspreken: "Er worden ons zoveel vrijheden ontnomen door dit irrationele beleid, daar moeten we tegen in verzet komen. Dat is ons werk." Geweld is altijd volstrekt onacceptabel, benadrukt hij. Vanochtend twitterde hij dit:

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers vindt dat het kwaad al is geschied. "Partijen die het woord 'verzet' in de mond hebben genomen, zoals Forum, hebben een verantwoordelijkheid bij deze rellen", zegt Segers.

'Onverantwoord'

Segers noemt dit soort tweets 'buitengewoon onverantwoord'. "Je weet dat woorden negatieve gevolgen kunnen hebben. Je moet olie op de golven gooien en niet olie op het vuur. En daarom moeten we nu rust betrachten en op onze woorden letten."

Bekijk hier: premier Rutte over de rellen

02:13
Bekijk hier: de reactie van premier Mark Rutte op avondklokrellen